SCANDAL MONSTRU: S-au sistat lucrările la cea mai modernă sală polivalentă din România. Motivul: E PREA IEFTINĂ!

SCANDAL MONSTRU: S-au sistat lucrările la cea mai modernă sală polivalentă din România. Motivul: E PREA IEFTINĂ!

Se repetă scandalul cu Patinoarul din Brașov, dar exact pe dos. Sala din Cluj, licitată pentru 56 milioane de lei, are aceleași caracteristici cu Fonix Arena din Debrecen, care a costat cam tot atât. Dar firma ACI a blocat investiția, după ce-a pierdut licitația, cerând 91 milioane de lei. Sala e construită în proporție de 64%.

Lucrările la construcția Sălii Polivalente din Cluj Napoca au fost oprite în urma unei decizii a Primăriei, care are la bază o sentință judecătorească care anulează procedura de licitație. În prezent, Sala Polivalentă a fost construită în proporție de 64%.

Judecătorul a oprit lucrările, estimând că prețul este prea mic!

Decizia justiției este ciudată din moment ce judecătorul a stabilit că prețul de 56 de milioane de lei este prea mic și nu poate acoperi construcția unei săli de sport cu o capacitate de 7.070 de locuri. Afacerea sălii de sport de la Cluj seamănă foarte mult cu scandalul patinoarului din Brașov, despre care s-a spus că a fost construit la un preț de aproape trei ori mai mare. În acest scandal s-a dat exemplul unui patinoar din Ungaria, de dimensiuni egale cu cel de la Brașov, care a fost construit la prețuri de trei ori mai mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel, la Sala Polivalentă din Cluj Napoca, autoritățile locale au adus în apărarea lor argumentația că la Debrecen, în Ungaria, a fost construită o sală polivalentă de 10.000 de locuri, la preț aproape egal cu cel cu care a fost adjudecată licitația pentru construcția sălii din Cluj, adică 56 de milioane de lei.

Licitația pentru Sala Polivalentă din Cluj Napoca s-a desfășurat în octombrie 2010 și a fost câștigată de firma CON A, care a oferit un preț de 56 de milioane de lei. Societatea care s-a clasat pe locul trei, ACI, a oferit un preț de 91 de milioane de lei, dar a pierdut. Ulterior, ACI a atacat în justiție această licitație și a avut câștig de cauză la prima instanță, Tribunalul Cluj. Judecătorul a decis că prețul de 56 de milioane de lei este prea mic, drept consecință a decis să anuleze procedura. Sala Polivalentă gândită într-un sistem unitar Sentința Tribunalului Cluj, care nu este definitivă, este privită de specialiști ca fiind suspectă deoarece, dacă această ar fi pusă în aplicare, valoarea construcției aproape că s-ar dubla, de la 59 de milioane de lei în prezent, la 91 de milioane de lei. Construcția Sălii Polivalente a fost gândită de municipalitate ca fiind în completarea unei zone destinate pentru sport, unde se mai regăsesc stadionul ultra modern Cluj Arena șI Piscina Olimpică dar și Parcul Central și Parcul Iuliu Hațieganu. În octombrie 2010, a fost organizată o licitație la care au participat mai multe firme, condiția de adjudecare fiind prețul cel mai mic, câștigând CON A, cu 56 milioane de lei. În această sumă, societatea s-a angajat să construiască o sală de sport polivalentă cu 7.070 de locuri și 446 de locuri de parcare. ACI contestă acum dar a folosit aceeași metodă la Cluj Arena Directorul firmei ACI Construcții, Dorin Așchilean, care a câștigat la Tribunalul Cluj anularea procedurii de licitație, susține că prețul celor de la CON A este unul de „dumping”, neputând acoperi construcția unui astfel de edificiu. Oficialul de la ACI a mai susținut că cei de la CON A nu au folosit materialele care erau specificate în caietul de sarcini. „Ei susțin că au folosit tablă tip zinc dar în caietul de sarcini se impunea folosirea de tablă de zinc”.

Nu la fel s-a întâmplat în 2007, când ACI a câștigat licitația pentru construcția Cluj Arena. Atunci, consorțiul de firme condus de ACI a câștigat licitația pentru construcția stadionului de cinci stele contra sumei de 27 de milioane de euro. După un an de la demararea lucrărilor la stadion, ACI a solicitat, printr-un act adițional, majorarea prețului cu 50%. După dezbateri aprinse, Consiliul Județean Cluj a decis să majoreze prețul cu nouă milioane de euro. Primarul suflă și-n iaurt: a sistat lucrările

După sentința Tribunalului Cluj, care a fost atacată cu recurs, primarul interimar al orașului, Radu Moisin, a luat decizia de a sista lucrările de teama unor posibile contestați ale celor de la ACI. „M-am consultat cu juriștii Primăriei și am decis că cel mai bine este să sistăm lucrările. Am cerut judecătorului care a pronunțat sentința să vină cu lămuriri suplimentare deoarece nu se specifică niciunde că trebuie sistate lucrările", a spus Radu Moisin.

Juriștii consultați de EVZ au precizat că decizia lui Radu Moisin de a sista lucrările este cel puțin curioasă, deoarece Tribunalul Cluj a anulat doar procedura de atribuire a licitației, nu și contractul încheiat de municipalitate cu CON A. „Contractul este valabil și nu a fost anulat de justiție, drept urmare nu produce efecte. În plus, dacă Primăria Cluj Napoca ar respecta sentința, deși aceasta nu este irevocabilă, ar putea da din nou câștig de cauză celor de la CON A, deoarece criteriul de bază de adjudecare a lucrărilor a fost doar prețul", spune un jurist care nu a dorit să-și divulge identitatea.