Scandal imens în Sănătate. Medicii au ajus să refuze să-și consulte și să-și trateze pacienții din cauză că sunt nemulțumiți de decizia ministrului Tătaru.
Anunțul făcut duminică de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că românii declaraţi pozitiv, asimptomaticii, sau cei fără comorbidităţi, vor fi evaluaţi la domiciliu de medicii de familie a inflamat spiritele în lumea medicală.
Astfel, medicii de familie s-au arătat revoltaţi de deciziile autorităţilor. Ei se plâng că sunt epuizaţi de sistemul care le dă mari bătăi de cap și fac un apel către autorităţi afirmând că pe umerii lor cade toată responsabilitatea de a merge la un pacient acasă pentru a îl consulta.
Se plâng că n-au echipamente și își refuză pacienții
Medicii de familie spun că nu au echipamente potrivite pentru a ţine virusul la distanţă, în condiţiile în care Nelu Tătaru a anunţat că românii declaraţi pozitiv, asimptomaticii, sau cei fără comorbidităţi, vor fi evaluaţi la domiciliu de către aceştia.
„Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi facem un apel suplimentar către toată populaţia, să respecte nişte reguli care să împiedice extinderea nemăsurată a acestei pandemii, care din păcate va duce la multe victime.
Vreau să precizez foarte clar, că nu putem să mergem la domiciliul lor, pentru că nu avem maşini dezinfectate! Nu avem costumaţia potrivită pentru a merge la un pacient pozitiv şi nici condiţiile de a ne schimba, ca să nu ne infectăm nici noi şi nici ceilalţi pacienţi. Suntem deja epuizaţi şi nu e vorba numai de noi. Sunt convinsă că anesteziştii, cei de la Terapie Intensivă, infecţioniştii sau pneumologii sunt şi mai epuizaţi.
Prompunerea ministrului
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că pacienţii confirmaţi pozitiv, dar asimptomatici, vor fi evaluaţi la domiciliu şi vor fi monitorizaţi fizic de către medicii de familie.
El a mai spus că săptămâna viitoare va participa la o ședință, alături de reprezentanții medicilor de familie, care vor fi informați că vor trebui să supravegheze cazurile ușoare dar și de cei asimptomatici, existând posibilitatea ca aceștia să fie plătiți pentru serviciile efectuate.
„Noi vom avea o discuţie şi luni cu medicii de familie. Am găsit şi soluţii atât vizavi de Casa de asigurări de sănătate, cât şi cu DSP-urile din localitate pentru a putea participa atât pentru monitorizarea celor aflaţi în izolare, cât şi pentru anchetele epidemiologice”, a spus ministrul Sănătăţii.
În prezent, rolul medicului de familie este bine stabilit în ecuația unui bolnav care prezintă simptome de coronavirus. Acesta este consultat, în prima fază, de medicul de familie care stabilește dacă este nevoie de o trimitere la un medic specialist pentru analize suplimentare sau nu. Dacă acest lucru este necesar, medicul de familie întocmește un bilet de trimitere cu recomandarea de a fi prelevate probe în cazul persoanei presupus infectate, după care rolul lui încetează.