Scandal monstru în Parlament. Forţele se securitate au intervenit de urgenţă

Scandal monstru în Parlament. Forţele se securitate au intervenit de urgenţă

La finalul unei dezbateri aprinse pentru adoptarea unei legi controversate cu privire la comunităţile religioase, în Parlamentul muntenegrean a izbucnit un scandal, unde deputaţi de opoziţie pro-Serbia au încercat fizic să împiedice votul.

 

Deputaţii majoritari au fost atacaţi cu gaze lacrimogene şi petarde fumigene, iar o parte a mobilierului a fost vandalizat.

Forţele se securitate au intervenit şi i-au scos din clădire pe toţi membrii Frontului Democrat (DF). Unii se pot confrunta cu acuzaţii de instigare la violenţă.

Paisprezece parlamentari de opoziţie pro-sârbi au fost arestaţi în urma incidentelor şi sunt chestionaţi în sedii ale poliţiei.

După aceste incidente şi reţinerea deputaţilor opoziţiei, majoritatea a adoptat legea cu 45 de voturi pentru.

Textul actului normativ prevede naţionalizarea proprietăţilor pe care bisericile nu pot dovedi că le aparţineau înainte de 1918. La acea dată, Muntenegru îşi pierduse independenţa şi fusese integrat în regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor.

Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), principala instituţie religioasă din Muntenegru, a denunţat proiectul chiar înainte de a ajunge în parlament, spunând că această lege privind „libertatea religioasă" va duce la spolierea mănăstirilor şi a bisericilor. SPC deţine sute de mănăstiri şi mii de metri pătraţi de teren în acest mic stat balcanic, unde 72% din cei 620.000 de rezidenţi sunt ortodocşi, scrie AFP.

Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), aflat la guvernare, a respins acuzaţiile, spunând că intenţia este de a determina dreptul de proprietate.

Înainte de scandalul din Parlament, Frontul Democrat (DF) şi SPC au organizat mitinguri de protest, blocând străzi şi drumuri în toată ţara joi seara şi declarând că doresc să „apere" proprietatea bisericii. Mai multe persoane au fost arestate după ciocuri cu poliţia.

Primul ministru Dusko Markovic a declarat după adoptarea legii că nu se aştepta la „o radicalizare a situaţiei" din ţară. El s-a întâlnit cu Amfilohije Radovic, şeful SPC în Muntenegru, şi a dat asigurări că nu există o „agendă ascunsă" pentru confiscarea bunurilor bisericii.

Muntenegru este cea mai mică fostă republică iugoslavă şi ultima care s-a desprins de Serbia.

DPS şi liderul său, preşedintele Milo Djukanovic, au guvernat fără întrerupere din 1991.

Djukanovic a fost iniţial un aliat al fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, dar a realizat o schimbare de direcţie în 1997, în cele din urmă conducându-şi ţara spre independenţă în 2006.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât preşedintele Milo Djukanovic şi-a arătat sprijinul pentru „reînnoirea" bisericii ortodoxe autocefale din Muntenegru, care încearcă să se reconstruiască din 1993 şi care nu este recunoscută de bisericile ortodoxe, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News