Scandal la liberalizarea curentului electric. Acuzații grave: „Abuz de poziție dominantă al furnizorilor de energie electrică”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți seara că a cerut în scris Consiliului Concurenței să investigheze cum au fost stabilite prețurile la energia electrică pe piața universală, considerând că este un abuz de poziție dominantă al furnizorilor.

El spune că a cerut „oficial și în scris” Consiliului Concurenței să demareze o investigație cu privire la modul de stabilire a prețurilor la energie electrică pentru piața universală, unde vor rămâne cei care nu semnează un contract cu un furnizor odată cu liberalizarea pieței, la 1 ianuarie 2021, afirmând că i se pare că este „un abuz de putere dominantă al furnizorilor de energie electrică”.

„Piața serviciului universal (…) este mai scumpă și, din punctul meu de vedere, este nejustificat de scumpă față de piața concurențială și mi se pare aici că este un abuz de putere dominantă, ca să zic așa, al furnizorilor de energie electrică, care au profitat de această liberalizare la timp (…) și au stabilit un preț unilateral mai mare pentru toți cei care nu optează începând cu data de 1 ianuarie pentru piața concurențială”, a declarat ministrul Energiei la TVR 1.

Liberalizarea pieței de la 1 ianuarie

Virgil Popescu a explicat că liberalizarea pieței este, din punct de vedere tehnic, un lucru bun, pentru că nicio persoană nu va rămâne fără contract de energie electrică, chiar dacă semnează sau nu semnează un contract pe piața concurențială. „Dar acesta nu înseamnă că este un lucru bun din punct de vedere financiar”, a spus Popescu, adăugând că ar fi vorba de milioane de români care sunt „mai conservatori, nu au timp să se intereseze (…) să verifice calculatorul de prețuri al ANRE” pentru a semna un contract cu un furnizor cu tarife mai mici.

„Piața universală trebuie să fie o excepție, și nu o regulă. O excepție, pentru că atunci când un furnizor dă faliment, nu mai poate să își onoreze obligațiile față de un client, acel client nu are nicio vină, nu poate să rămână fără energie și atunci, automat, trebuie să îl preia cineva – piața universală”, a explicat Popescu potrivit g4media.ro.

Conform ministrului, pe piața concurențială, prețurile sunt mai mici decât pe piața serviciului universal, precizând că cei care nu au încheiat încă un contract cu un furnizor și au rămas pe piața universală pot oricând să treacă de la serviciul universal la piața concurențială sau să schimbe furnizorul de energie electrică.