Scandal la Colentina. Pacienții au făcut memoriu la Iohannis pentru o secție a spitalului | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Scandal la Colentina. Pacienții au făcut memoriu la Iohannis pentru o secție a spitalului | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Speriate de zvonistica din spital, șapte asociații de pacienți fac apel la Președinte, demnitari și instituții, ca managerul interimar Silvi Ifrim să fie împiedicată să distrugă secțiile performante din Colentina

Managerul interimar al Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, pusă în funcție de primarul Capitalei, Gabriela Firea (după ce l-a demis dintr-un motiv aberant și nefondat pe fostul manager) nu se oprește. După ce a „atacat” Secțiile de Neurochirurgie și de ATI1, acum atenția ei se îndreaptă, potrivit unor surse, către o altă secție performantă a spitalului: cea de Hematologie. O secție de care depinde viața a mii de oameni. Numai că, de data aceasta, pacienții intră și ei în război.

Șapte asociații de pacienți, mai precis Asociația „Prietenii lui Adrian”, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor, Asociaţia Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Română Împotriva Leucemiei, Asociația Bolnavilor de Mastocitoză, Asociația Română de Hemofilie și Asociația Persoanelor cu Talasemie Majoră au făcut un memoriu pe care l-au transmis președintelui Klaus Iohannis, Avocatului Poporului – Victor Ciorbea, ministrului Sănătății – Florian Bodog, ba chiar și primăriței Gabriela Firea.

Profitabilă și cu multe proiecte importante

Secția de Hematologie, care s-a dezvoltat în ultimii doi ani, este inclusă în programele naționale de hemofilie (primește finanțare suplimentară și consistentă direct de la Ministerul Sănătății, și nu doar din bugetul spitalului) și este secție-satelit pentru Spitalul Floreasca. Asta înseamnă că aduce la bugetul spitalului mai mulți bani decât cheltuie!

„Secția de Hematologie este implicată în Cercetarea Medicală, prin proiectele de cercetare și prin parteneriatele pe care le deține, interne și internaționale: parteneri în proiectul ICAR MPN precum și în Hematology Necker ATLL. (...) pacienții cu afecțiuni hematologice grave sunt nevoiți să se deplaseaze la sute de km distanță pentru investigații şi tratament. În aceste condiții ne dorim dezvoltarea Secției de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina, nicidecum restrângerea activității ei”, se arată în memoriul celor șapte asociații.

Salvează vieți fără speranță

Anul trecut, Secția de Hematologie a avut circa 2.000 de pacienți și, deși vorbim de boli extrem de grave, multe incurabile, doar 76 dintre ei au decedat.

În secție sunt 6 medici hematologi, un medic cercetător științific, un medic rezident angajat prin concurs, precum și de cadre medicale medii.

Deși puțini, ei asigură permanența pentru cele 60 paturi, din care 12 sunt în rezerve dedicate izolării pacienților aplazici/septici.

„Avem în mod justificat și informat temerea că activitatea din Secția de Hematologie a Spitalului va fi afectată grav, iar speranța la viață și încrederea pacienților vor fi spulberate! De ce să distrugem ceva ce merge bine? Este suficient să mergeți să vedeți cum arată holurile secției de hematologie, sunt pline de oameni necăjiți, bolnavi, care vin din București și din toată țara să lupte pentru viața lor”, scriu reprezentanții pacienților.

„Ne dorim să nu mai fim numiți mortăciuni”

Dorim să fim respectați cu toții, medici, pacienți și aparținători deopotrivă. Ne dorim să fim ajutați să ne tratăm în țară, să nu mai căutăm vindecarea în alte țări (...) Ne dorim să nu mai fim numiți „mortăciuni”, iar dreptul nostru la viață și sănătate să nu mai fie caracterizat ca „o lozincă”, așa cum actualul manager al Spitalului Clinic Colentina a afirmat! (...) Vă rugăm să dați șanse de viață oamenilor bolnavi”, se arată în memoriul semnat de președinții celor șapte asociații de pacienți.

Medic: „Nu e scandal la Hematologie! Posturile au fost deblocate"

Un document publicat zilele trecute de EVZ, arăta că, din 5 ianuarie 2017, Administrația Spitalelor București aprobase scoaterea la concurs a mai multor posturi de medici. Patru erau pentru ATI1, unul pentru Neurochirurgie, iar două posturi pentru Hematologie (FACSIMIL). Până marți, posturile au fost blocate. „Vreau să anunț că cele 2 posturi de hematologie care inițial au fost blocate, ieri (marți, n.r.) au fost deblocate. Doamna manager interimar, (am înțeles de la șefa de secție), ne-a semnat referatul prin care le solicitam. Vor fi trimise la concurs. Înțeleg îngrijorarea pacienților și vreau să precizez că momentan nu cred că se va lua vreo măsura în sensul reducerii activității pe secția noastră (...) Nu este scandal în secția de hematologie!”, a anunțat hematologul Mihaela Andreescu, pe pagina sa de Facebook.