Editura Evenimentul si Capital

Scandal la Colentina. Pacienții au făcut memoriu la Iohannis pentru Secția de Hematologie! Managerul interimar e posibil să fi demis directorul economic al spitalului

Scandalul de la Spitalul Colentina se extinde.
Autor: | | 0 Comentarii | 1265 Vizualizari

Mai multe asociații de pacienți au făcut un memoriu către Președintele Klaus Iohannis, alți demnitari și instituțiile abilitate, prin care cer ca managerul interimar Silvi Ifrim să fie oprită din campania ei de distrugere a secțiilor performante din Spitalul Colentina. De cealaltă parte a baricadei, managerul interimar se pare că apelează la tot felul de tertipuri pentru a-i distruge pe medicii, dar și alți angajați ai spitalului, care au avut curajul să-i spună că greșește și că aduce prejudicii Spitalul.

Scandalul de la Spitalul Colentina e departe de a se fi terminat, ba chiar excaladează! După ce ieri, dr. Ionuț Gobej. Dr. Lelia Iliescu și dr. Dorin Bică au susținut o conferință de presă, iritată peste măsură, dr. Silvi Ifrim – managerul interimar, se pare că ar fi convocat un Consiliul de Administrație, sărind peste prevederea legală care spune că astfel de ședințe trebuie anunțate cu cinci zile înainte, după cum notează bucurestifm.ro.

Ba mai mult, această întrunire nici n-ar fi întrunit cvorumul necesar, fapt ce ar fi fost ignorat de manager. În timpul acestei „ședințe”, se pare că directorul economic al Spitalului Colentina ar fi fost demis din această funcție, și retrogradat la cea de șef de departament.

Tot în cadrul ședinței sus-menționate, se pare că s-ar fi decis ca medicii care au avut „tupeul” să spună public adevărul să fie „băgați” în Consiliul de Etică pentru că – vezi-Doamne – ar fi adus prejudicii de imagine spitalului.

Atac la secția de Hematologie

Pe de altă parte, după cum EVZ arăta în ultimele zile, întâi, „atacul” managementului interimar a fost la secția de Neurochirugie și la cea de ATI1 – cea care are cel mai mare deficit de personal, lucrând cu o treime din angajații pe care ar trebui să-i abă. Acum vine rândul Secției de Hematologie, de care depinde viața a mii de pacienți cu boli grave.

Asupra acestui „atac” atrag atenția șapte asociații de pacienți, care au făcut un memoriu. Este vorba de: Asociația Prietenii lui Adrian, condusă de Alexandra Bârsan; Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România, reprezentată de Nicolae Oniga; Asociaţia Națională pentru Protecția Pacienților – ANPP, reprezentată legal de Vasile Barbu; Asociația Română Împotriva Leucemiei – A.R.I.L., reprezentată de Monica Bunaciu; Asociația Bolnavilor de Mastocitoză – A.B.M., reprezentată de Aura Cristina Bunoro; Asociația Română de Hemofilie - A.R.H., reprezentată de Daniel Andrei și Asociația Persoanelor cu Talasemie Majoră – A.PT.M., condusă de Costin-Radu Ganescu.

Semnatarii, care ajută și reprezintă interesele pacienților cu afecțiunil hematologice și hemofilice, atrag atenția (Președintelui României, Avocatului Poporului, Comisiilor pentru Sănătate din Parlament, Guvernului, ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor, Primăriei Capitalei și Administrației Spitalelor din București) asupra „intenției abuzive a actualei conduceri interimare a Spitalului Clinic Colentina din București de a restrânge activitatea secției de hematologie, prin reducerea numărului de paturi și a structurii de personal medical, pe motivul nefundamentat că ar fi o secție nesustenabilă”.

Secția în cauză, care este și ea, dezvoltată pe timpul mandatului fostului manager, demis de Gabriela Firea, este inclusă în programele naționale de hemofilie (primește finanțare suplimentară direct de la Ministerul Sănătății. Nu din banii spitalului) și este secție-satelit pentru Spitalul de Urgență Floreasca.

„Legat de sustenabilitate, pacienții îngrijiți în Secția de Hematologie din Spitalul Colentina, au un nivel de îngrijire cu un indice de complexitate (ICM), în general, destul de ridicat, ducând la un venit pe caz rezolvat care acoperă toate cheltuielile specifice, asigurând unității spitalicești un venit suficient, fără să producă împovărare bugetului spitalului. (...) Un indicator grăitor este cel legat de mortalitate. În anul 2016, din cca 2.000 de pacienți îngrijiți, s-au înregistrat 76 decese. Comparativ cu indicatorii de mortalitate specifici la nivel național, indicatorii înregistrați la Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina sunt încurajatori, dătători de speranță și încredere pacienților din România”, atrag atenția asociațiile de pacienți.

Ei spun că managerul interimar Silvi Ifrim distruge șansa la o viață mai bună și mai lungă pentru mii de pacienți cu boli foarte grave/

Prin demersurile anunțate de actualul manager interimar al spitalului, avem în mod justificat și informat temerea că activitatea din Secția de Hematologie a Spitalului va fi afectată grav, iar speranța la viață și încrederea pacienților vor fi spulberate! De ce să distrugem ceva ce merge bine? Este suficient să mergeți să vedeți cum arată holurile secției de hematologie, sunt pline de oameni necăjiți, bolnavi, care vin din București și din toată țara să lupte pentru viața lor. Vin să caute soluții la colectivul profesionist și extraordinar de uman, vin la condiții de spitalizare „ca afară”, reguli de extremă igienă care ajută pacienții cu imunitate scăzută să poată supraviețui. Sunt asigurate condiții optime de siguranță pentru pacient și actul medical, având în vedere profilul pacienților, imunodeprimați, pancitopenici, în curs de chimioterapie”, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți, în memoriul adresat tuturor instituțiilor statului.

Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Colentina s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani, în prezent fiind complet reabilitată, dotată cu 60 paturi, din care 12 paturi în rezerve dedicate izolării pacienților aplazici/septici.

Personalul medical, deși insuficient, este reprezentat de 6 medici hematologi (specialiști și primari, doctori în medicină și doctoranzi), 1 medic hematolog cercetător științific, 1 medic rezident angajat prin concurs pe post, precum și de cadre medicale medii de îngrijire medicală, asigurând în mod eficient linia de gardă Hematologie.

Rares Bogdam, ANCHETAT la DNA. Cozmin Gusa a facut anuntul

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI