Zi încărcată și reacții în linia cu care deja ne-au obișnuit pentru forțele de ordine, la Cluj. Orașul de pe Someș a fost gazda a două manifestări contrare, „Cluj Pride”, un marş al comunităţii LGBT, la care au participat circa 500 de persoane, potrivit Agerpres, și un miting în favoarea „familiei tradiționale”, cu câteva zeci de participanți. O tânără ce a strigat ceva către manifestanții anti-gay a fost săltată de un grup de 8-10 jandarmi, după minute bune de scandal în plin centrul orașului.

Cluj Pride, 500 de participanți

Organizatorul paradei LGBT a declarat că a organizat mașul din nevoia de vizibilitate. „Ne-am săturat efectiv să ni se spună că suntem nişte dezaxaţi, nişte bolnavi. Majoritatea românilor, din păcate, au o imagine puţin manipulată despre noi, nu ştiu, de fapt, nici cum arătăm şi de faptul că le putem fi rude, prieteni, vecini, colegi de muncă. Acesta este un statement, este ieşirea noastră din invizibilitate, ieşirea noastră din dulap şi revendicăm spaţiul public, pentru că şi noi ne dorim acest Cluj, pentru că suntem români, avem obligaţii egale, drepturi mai puţine. Şi noi avem dreptul de a protesta paşnic pe străzile Clujului”, a declarat organizatorul marşului, Lucian Dunăreanu.

Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje precum „Tradiţia noastră este iubirea”, „De ce diferenţele dintre noi trebuie să nască ostilitate şi conflict?”, „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”, „Te deranjează dacă vreau să-i las partenerului meu averea?”. Participanții au purtat și tricouri cu mesajul „spunedrept”.

Printre participanţi la marş s-au numărat şi deputatul USR Adrian Dohotaru şi fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter. „Susţin diversitatea, susţin multiculturalismul, susţin drepturile minorităţilor. Cu USR ne-am poziţionat foarte clar: susţinem parteneriatul civil; într-o proporţie de peste 90% dintre membrii care fac parte din Comitetul executiv ne-am exprimat astfel. (…) Primăria a greşit pentru că în aceeaşi zi a permis unei organizaţii extremiste ca Noua Dreaptă să mărşăluiască prin Cluj”, a afirmat Adrian Dohotaru. 

„Sunt solidar cu băieţii şi cu fetele care sunt aici. Eu cred că e o mişcare ultra ok, sunt mândru că sunt clujean, dar mi-e jenă de Primăria Clujului, care n-a autorizat într-un loc vizibil această paradă şi mi-e jenă şi de organizatori, care au muşcat din această treabă. Dacă zici că vrei să te arăţi, atunci te duci în centru, să te vadă lumea, nu că te plimbi în sus şi-n jos pe nişte străzi nelocuite sau locuite de foarte puţini cetăţeni. Sunt şi regrete, dar e ok că se face treaba aceasta, aşa că particip cu bucurie”, a spus, la rândul său, Eckstein Kovacs Peter. 

Mitingul Noua Dreaptă

La un mitingul organizaţiei Noua Dreaptă, de susţinere a familiei tradiţionale, organizat în Piaţa Avram Iancu, au fost câteva zeci de oameni. 

Participanţii au purtat bannere cu mesaje precum „Pentru familia tradiţională”, „Clujul nu este Sodoma”, „Marşul Normalităţii pentru familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”. 

Scandalul

La un moment dat, o tânără despre care se presupune că a participat la marşul „Cluj Pride” al comunităţii LGBT a apărut în Piaţa Avram Iancu, unde se desfășura marşul Noii Drepte. Tânăra purta un tricou alb cu mesajul „spunedrept” și a întrerupt discursurile celor care vorbeau la marşul Noii Drepte, încercând să replice la acuzațiile aduse și să spună că marşul LGBT nu a fost unul obscen. 

Organizatorii mitingului Noii Drepte le-au cerut jandarmilor s-o îndepărteze pe provocatoare, iar de aici a început scandalul între tânără, jandarmi, manifestanți și trecători.

După cum se vede în film, scandalul durează cel puțin patru minute, timp în care tânăra refuză să se urce în duba jandarmilor. 

„S-a dat acolo (nr – la mitingul LGBT) un mesaj de pace. Nu este normal ca o comunitate să se ridice împotriva celeilalte. Eu sunt pentru dialog. Am vrut dialog”, a spus tânăra. 

Mesajul nu i-a impresionat pe cei din forțele de ordine, astfel că fata a fost smulsă de jos de câțiva jandarmi și aruncată în dubă. Şeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan, susține că tânăra a fost condusă la poliţie pentru cercetări privind tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice. 


Scene de GROAZĂ pentru un copil de 5 ani. Fetiță TERORIZATĂ de un JANDARM. „Nu vreau la ÎNCHISOARE” – VIDEO


Reamintim că, recent, un alt scandal cu jandarmi a avut loc la Iași, când un ofițer a urlat la o familie, provocându-i un atac de panică unei fetițe de cinci ani. 

Citește și: EXPLOZIV! Ce I-AU FĂCUT POLIȚIȘTII lui Boureanu. AVEM ACTELE MEDICALE care arată ce RĂNI a suferit fostul deputat – UPDATE

Mentalitate de polițist „vedetă”: „I-a prins-o din fundul grădinii”. Cazul Boureanu și VIOLENȚA polițiștilor

EVZ EXCLUSIV. Lui Boureanu i s-a refuzat timp de 7 zile examinarea de către medicul legist

Le-a VENIT RÂNDUL și POLIȚIȘTILOR în scandalul Boureanu. ANCHETĂ la Parchetul Sectorului 1, după plângerea politicianului

Scandal MONSTRU în secția de poliție: Un consilier PSD beat s-a dezbrăcat și a înjurat polițiștii