Scandal Italia-NATO. Stoltenberg, „ghidat de logica aparteneței politice”

Jens Stoltenberg / Sursa foto: Arhiva EVZ

Guido Crosetto îl atacă pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, despre care spune că „este ghidat de logica apartenenței politice”.

Guido Crosetto, acuzații grave pentru secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg

Reacția ministrului italian al apărării, Guido Crosetto, la decizia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a încredința Spaniei noul rol de emisar pentru Frontul de Sud este tăioasă. În paginile ziarului „La Stampa”, Crosetto o definește drept „un afront personal, o profundă dezamăgire”.

Lui Stoltenberg, adaugă ministrul italian al apărării, „i-am scris un mesaj foarte dur. M-a înfuriat și vor fi consecințe în ceea ce privește relațiile personale. A fost trădarea unui principiu: Italia a luptat pentru a introduce rolul de emisar pentru Frontul de Sud. Stoltenberg nu voia. A trebuit să îl introducă în rezoluție, pentru că Italia a vrut-o, și acum s-a răzbunat”.

Italia nu are o problemă cu NATO, spune Crosetto, „are o problemă cu Stoltenberg. El este singurul responsabil, poate pentru că se ghidează după logica apartenenței politice, eșuând în prima dintre responsabilitățile sale: a fi imparțial”.

Când va avea Italia 2% pentru Apărare

În interviu, Crosetto abordează și problema atingerii a 2% din cheltuielile militare: „Este un subiect – spune el – care este strâns legat de viitoarea Comisie Europeană. Va trebui să luptăm pentru a separa cheltuielile pentru apărare de Pactul de Stabilitate. Important în acest moment este să înceapă, iar cei care consideră că investițiile în apărare sunt greșite, înseamnă că cred că Italia nu trebuie să se apere, ci să se pună în mâinile altora”.

Donald Trump, Sursa foto Facebook

În ceea ce privește posibilele implicații ale alegerii lui Donald Trump la președinția SUA, Crosetto semnalează posibilitatea „schimbării poziției americane” cu privire la războiul din Ucraina.

„Cred - spune Crosetto - că Trump va schimba linia, el va încerca să obțină pacea prin reluarea unui dialog personal cu Putin, pentru a pune capăt rapid războiului și asta ar putea fi o problemă”.

Italia, Trump și NATO

Pentru ministrul Apărării, „regulile cu care trebuie să se confrunte statele sunt importante. Dacă dreptul internațional este pus deoparte, prevalează legea celui mai puternic. Acest lucru se aplică atât Ucrainei, cât și Israelului. În fața teritoriilor ocupate de tancuri, nu poți încheia războiul prin cristalizarea granițelor, pentru a arhiva rapid problema. Ar fi o modalitate ușoară de a ajunge la pace, dar justiția este altceva. Şi nu numai asta s-ar schimba cu Trump”.

În ceea ce privește poziția lui Trump cu privire la cheltuielile militare NATO, Crosetto subliniază că atingerea „a 2% din cheltuielile militare în raport cu PIB va deveni un criteriu după care va judeca fiecare aliat. Ne va spune „apărați-vă singuri”, așa cum a început deja să spună Obama în 2009. El o va face cu mai multă forță”, concluzionează Crosetto, potrivit RaiNews.

(Traducere Rador Radio Romania)