Asta mai lipsea! Scandal între doi medici de top. Testarea bucureștenilor, mărul discordiei
- Mihai Soica
- 28 martie 2020, 12:02
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a atacat studiul care urmează să fie făcut pe 10.000 de persoane din București, pentru a vedea în ce măsură aceștia au fost sau nu infectați cu noul coronavirus.
Profesorul a spus că valoarea acestor teste, de fapt a întregului program pus la punct de un alt profesor universitar, Adrian Streinu Cercel, este discutabilă. ”Nu fac multe comentarii la acest program. Poate fi folosit ca un studiu pentru a vedea cine a trecut prin infecție. Se pot face și testări de confirmare a diagnosticul. Valoarea acestor teste este discutabilă. Ne găsim la începutul acestei perioade în care putem face aceste studii. În Franța abia acum se poate începe cu o astfel de investigație, când numărul cazurilor de infectare este semnificativ”, a spus profesorul Rafila, la știrile Pro TV.
Întrebat de ce se consumă importante resurse financiare și medicale, dacă aceste sunt ”discutabile”, profesorul Rafila a mai comentat că se abține de la comentarii. ”Nu vreau să intru în discuții despre utilitatea sau inutilitatea acestui studiu. Vreau să mă abțin de la comentarii. Există o metodologie de la Organizația Mondială a Sănătății. Eu personal nu pot să spun că în acest moment mi se pare pregătit acest studiu. Responsabilitatea pentru supravegherea epidemiologică este la Institutul Național de Sănătate Publică”, a mai afirmat profesorul Rafila.
În România, în prezent, există o capacitate de testare estimată la 2.000 de teste pe zi, capacitate care va putea fi crescută de trei ori, într-o perioadă de maxim o lună de zile. Mai mult, profesorul Rafila le recomandă medicilor care sunt lipsiți de echipamentul medical atât de necesar să folosească banalele măști chirurgicale iar peste față să poarte o vizieră. ”Medicii să folosească orice echipament de protecție care îl au la dispoziție. Să folosească măștile simple și vizierele care sunt foarte importante pentru protecția feței. Protecția feței și a ochilor este foarte importantă pentru că acestea sunt căile de transmitere a virusului. Nu am un răspuns minune pentru o soluție, pentru că, până la urmă trebuie să ai un echipament adecvat”, a mai spus Rafila.