Scandal în inima Bisericii Ortodoxe Ruse. Acuzații grave de hărțuire

Scandal în inima Bisericii Ortodoxe Ruse. Acuzații grave de hărțuire

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a anunțat suspendarea temporară a mitropolitului Budapestei și Ungariei din eparhia sa. În așteptarea concluziilor unei comisii desemnate să studieze „situația de acolo”. Deși formularea declarației bisericii a fost în mod deliberat ambiguă, problema investigată este aproape sigur o serie de reclamații recente de hărțuire sexuală împotriva mitropolitului Hilarion.

Apărător convins al așa-numitelor „valori tradiționale”, cunoscut pentru abordarea sa ultraconservatoare a doctrinei bisericești, Hilarion Alfeyev, un aliat apropiat al Patriarhului Kirill, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost dezvăluit de Novaya Gazeta Europe la începutul acestei luni ca fiind în centrul unei serii de acuzații de comportament sexual nepotrivit formulate de fosta sa asistentă, în vârstă de 21 de ani.

O figură puternică

Considerat adesea drept un potențial succesor al Patriarhului Kirill, Mitropolitul Hilarion a fost timp de mulți ani o figură puternică în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Care a condus Departamentul de relații bisericești externe al Patriarhiei Moscovei în perioada 2009-2022 A menținut același timp o relație strânsă cu șeful bisericii.

Hilarion a fost ani de zile un critic vocal al acceptării LGBT în bisericile din întreaga lume. Și a criticat public alte confesiuni creștine, inclusiv Biserica Romano-Catolică. Asta pentru că permite binecuvântarea parteneriatelor între persoane de același sex. În 2021, alături de Vladimir Putin și Patriarhul Kirill, Alfeyev a sprijinit extinderea celebrei legi a Rusiei privind „propaganda homosexuală”, care a incriminat în continuare împărtășirea oricărui material care descrie în mod pozitiv relațiile LGBT și care a reprezentat o piatră de hotar în asaltul continuu al Rusiei asupra identităților homosexuale. Hilarion a susținut că „orientarea sexuală nu este înnăscută, ci se dezvoltă în copilăria timpurie și adolescență”. Și a pledat pentru introducerea unor interdicții similare privind „propaganda gay” în alte țări.

Poziții din ce în ce mai puternice

Ascensiunea lui Hilarion în rândurile bisericii în ultimele două decenii l-a adus în poziții din ce în ce mai puternice. Asta până în iunie 2022, când a fost numit brusc și fără explicații mitropolit al Budapestei și Ungariei. O retrogradare clară care l-a mutat într-o zonă relativ retrasă din punct de vedere ortodox rus. În timp ce circumstanțele realocării lui Hilarion rămân incerte, The Moscow Times a raportat la scurt timp după aceea că aceasta a urmat unei investigații efectuate de o comisie specială înființată la instrucțiunile Patriarhului Kirill cu privire la presupuse abateri financiare.

Relocarea mitropolitului este complicată și mai mult de o imagine a pașaportului maghiar al lui Hilarion. Care, conform datei de eliberare, a fost acordat la doar trei luni după numirea lui Hilarion la conducerea Bisericii Ortodoxe din Ungaria. Cu alte cuvinte, Hilarion pare să fi primit cetățenia maghiară într-un interval de timp nemaiîntâlnit în nicio țară din UE. Dacă imaginea este autentică, cetățenia accelerată a lui Hilarion trebuie să fi fost obținută ca urmare a intervenției celor mai înalte niveluri ale oficialității maghiare.

Cu toate acestea, în timpul a ceea ce a fost descris drept „exilul” său în Ungaria, Hilarion și-a asumat mai multe roluri importante. Inclusiv acela de intermediar între Biserica Ortodoxă Rusă și Occident. Ceea ce l-a determinat să se întâlnească cu înalți oficiali ai Bisericii Catolice, inclusiv cu însuși Papa. Hilarion a fost, de asemenea, activ în relațiile ruso-maghiare. Și, potrivit Radio Europa Liberă, a fost implicat în returnarea de către Rusia a 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară.

Acuzații de comportament sexual necorespunzător

La scurt timp după ce Alfeyev s-a mutat în Ungaria, un student ruso-japonez la Ortodoxie, George Suzuki, a fost numit să-i fie însoțitor de celulă, termenul ortodox pentru un secretar personal al unui oficial bisericesc de rang înalt, și s-a mutat la Budapesta pentru a-și prelua noua funcție în octombrie 2022.

Deși Suzuki spune că inițial a locuit într-o celulă bisericească și l-a ajutat pe Hilarion doar în chestiuni legate de biserică, în curând i s-a cerut să se mute în reședința lui Hilarion pentru a-l ajuta cu treburile casnice.

Suzuki spune că, în noiembrie, l-a însoțit pe Hilarion la un conac somptuos pe care acesta îl deținea pe malul francez al lacului Geneva. În timp ce se afla acolo, Suzuki susține că primul caz de presupusă conduită sexuală nepotrivită a avut loc în timp ce el era în pat cu febră mare.

Comportament repetat

După primul incident din Franța, Suzuki spune că Hilarion a început în mod regulat să se așeze în pat lângă el. Și, deși acest lucru nu a condus la relații sexuale, Hilarion a devenit din ce în ce mai deschis cu Suzuki, cerându-i să nu poarte haine în pat. Când și-a exprimat disconfortul față de comportamentul mitropolitului, Suzuki spune că Hilarion a început să îl amenințe.

Suzuki spune că a fost supus unor presiuni și constrângeri intense din partea lui Hilarion. Și că situația a devenit în curând de nesuportat. Atunci când și-a exprimat disconfortul față de comportamentul mitropolitului, Suzuki spune că Hilarion a început să îl amenințe, iar în înregistrările secrete făcute de Suzuki se poate auzi cum Hilarion răspunde plângerilor însoțitorului său de celulă, avertizându-l că nimic nu va „merge bine” pentru el dacă își părăsește poziția în gospodăria sa și că ar putea fi excomunicat din cauza poziției puternice a mitropolitului în cadrul bisericii. În ciuda încercărilor sale de a rezista, Suzuki spune că agresiunile mitropolitului au continuat.

Alfeyev a calificat afirmațiile privind comportamentul nepotrivit drept „nefondate”. Și a declarat că intenționează să îl dea în judecată pe Suzuki pentru defăimare. Nu a negat autenticitatea înregistrărilor secrete făcute de Suzuki. Însă Alfeyev a negat categoric că ar fi întreținut relații cu însoțitorul său de celulă. De asemenea, el a declarat că nu va comenta în continuare afirmațiile. Deoarece orice ar spune „ar putea dăuna anchetei”.

Un stil de viață luxos

Hilarion duce un stil de viață luxos, potrivit lui Suzuki. El a descris șederile frecvente ale mitropolitului pe iahturi somptuoase și excursiile la schi în stațiuni scumpe. Suzuki a furnizat, de asemenea, pentru Novaya Europe documente care detaliază achiziționarea de către Hilarion a unui conac de 1,9 milioane de euro în Budapesta. Care se mândrește cu 14 camere, o piscină, o sală de gimnastică privată. Dar și o cramă și o parcare pentru șase mașini.

Într-una dintre înregistrările secrete ale lui Suzuki, Hilarion poate fi auzit descriind cum intenționează să folosească fondurile destinate construirii unei noi biserici în scopuri proprii. Suzuki a numit mai mulți oameni de afaceri ruși proeminenți care fac obiectul unor sancțiuni drept donatori obișnuiți ai bisericii. Inclusiv pe Dmitri Pumpyansky, God Nisanov, Petr Aven și Valery Kogan, toți ca posibili sponsori.

Hilarion nu neagă faptul că deține proprietăți scumpe în Ungaria, explicând în schimb că „redevențele” pe care le primește din cărțile și filmele sale îl ajută să-și întrețină stilul de viață. El a negat, de asemenea, că banii donatorilor ar fi fost folosiți vreodată pentru a finanța achiziții imobiliare și a insistat că noua biserică va fi construită în cele din urmă.

Evadare, furt și mită

În ianuarie, Suzuki spune că a decis să evadeze. Și, după ce l-a convins pe Alfeyev că trebuie să se deplaseze la Budapesta pentru a face un test de sânge, a părăsit parohia și, la scurt timp după aceea, țara, întorcându-se în Japonia.

Conform propriei sale recunoașteri, înainte de a părăsi reședința lui Alfeyev, Suzuki a furat diverse ceasuri, precum și numerar aparținând lui Hilarion. Valoarea totală de aproximativ 30 000 de euro. El a crezut că obiectele îl vor proteja de fostul său angajator. Odată ajuns în Japonia, Suzuki a raportat furtul său Ambasadei Japoniei la Budapesta. În ciuda faptului că a fost intentat un dosar penal împotriva sa în Ungaria.

Iertare din partea lui Suzuki

După plecarea lui Suzuki, Alfeyev i-a trimis acestuia mai multe e-mailuri în care își cerea scuze pentru comportamentul său. A negociat totodată cu familia lui Suzuki pentru a-i cumpăra tăcerea. Într-un e-mail cu subiectul „Iertare”, Hilarion scrie că banii furați de Suzuki ar putea fi priviți ca un semn al „regretului său sincer pentru toate greșelile făcute”.

Potrivit lui Alfeyev, însă, familia Suzuki a început să îl șantajeze. Asta odată ce mama lui Suzuki, Veronika, s-a implicat în negocieri. „Femeia a văzut că aveam ceea ce ea credea că sunt o mulțime de bani. Și a decis că trebuie să profite de asta”, a declarat Hilarion. În cele din urmă, mama lui Suzuki a respins ofertele lui Hilarion pe motiv că erau „insuficiente”. Deși ulterior a declarat pentru Novaya Europe că a cerut banii doar pentru a plăti terapia de care avea nevoie fiul său după calvarul prin care a trecut.

Investigarea furtului

Autoritățile maghiare încă investighează furtul de la dioceza maghiară. Iar Suzuki este acum căutat pentru furt. De atunci, însă, Alfeyev a făcut o serie de acuzații suplimentare împotriva lui Suzuki.

Suzuki a negat categoric acuzațiile atunci când a vorbit cu Novaya Europe. Și a subliniat că l-a furat și l-a filmat pe ascuns pe Alfeyev doar pentru a-și asigura propria siguranță.

Sprijin din partea Bisericii

„Acuzațiile de abuz sexual făcute de Suzuki sunt atât de incoerente și neconvingătoare încât este dificil să le credem”, a declarat arhimandritul Nikolay Kim, purtătorul de cuvânt al eparhiei din Budapesta și Ungaria a Patriarhiei Moscovei, pentru agenția de presă rusă de stat TASS, atunci când a fost contactat pentru a comenta acuzațiile.

Kim a continuat susținând că Veronika Suzuki a încercat să folosească conversațiile înregistrate „ilegal” între fiul său și Alfeyev pentru a extorca 384 000 de euro de la mitropolit. A adăugat că autenticitatea înregistrărilor ar putea fi dovedită doar „în instanță”.

La 10 iulie, cei 15 preoți, arhipăstori și diaconi care alcătuiesc clerul eparhiei maghiare au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul lui Alfeyev. I-au lăudat ceea ce au numit „puritatea vieții și caracterul moral înalt”. Și au îndemnat comunitatea ortodoxă din Ungaria și publicul larg să nu ia în considerare acuzațiile lui Suzuki.

Acuzații la adresa lui Suzuki

La începutul acestei luni, agenția de presă rusă de stat RIA Novosti a publicat un interviu cu Hilarion. În care acesta spunea că Suzuki era anchetat pentru furt, falsificare de documente, acces ilegal și distribuire de date private. Dar și posesie de pornografie infantilă. Și a adăugat că mama lui Suzuki era acum anchetată și pentru extorcare.

„La șase luni după furt și evadare, se dovedește brusc că făptașul a fost victima. De ce nu a contactat imediat poliția dacă a fost hărțuit? De ce a așteptat șase luni? Și de ce a fost necesar să fure?” a întrebat Alfeyev.

Implicații globale

Potrivit lui Serghei Chapnin, un cercetător religios de la Universitatea Fordham din nordul statului New York și un fost angajat al Patriarhiei Moscovei, gravitatea acuzațiilor împotriva lui Alfeyev „nu poate fi supraestimată”. Și a avut „reverberații în comunitatea ortodoxă, atât în Rusia, cât și la nivel internațional”.

„Din păcate, a trebuit să afirm în mod repetat că acuzațiile sunt într-adevăr credibile”, a declarat Chapnin pentru Novaya Europe. El a adăugat că «conștientizarea situației sale a precedat cu mult» ancheta inițială a Novaya Europe cu privire la acuzațiile de comportament sexual inadecvat, adăugând că a putut «atesta acuratețea lor».

O poveste clasică

Inga Leonova, redactor-șef al The Wheel, un cunoscut jurnal academic și cultural despre ortodoxia rusă, a descris cazul Alfeyev drept „o poveste clasică”. Un lider al Bisericii pretinde că duce o viață conservatoare și curată. Dar se comportă foarte diferit în spatele ușilor închise.

Faptul că Alfeyev a fost mult timp un „purtător de cuvânt al patriarhiei cu privire la licențiozitatea sexuală a Occidentului” a fost „dezgustător”, a spus Leonova. A adăugat totuși că „decizia lui Suzuki de a deveni în cele din urmă publică” s-a datorat probabil eșecului încercărilor sale de a-l șantaja pe Hilarion.

Un comportament larg răspândit

Atât Leonova, cât și Chapnin au declarat că comportamentul sexual nepotrivit în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse este larg răspândit și bine cunoscut. Cu toate acestea, acuzațiile de hărțuire sexuală sunt rareori investigate. Iar presiunile exercitate de oficiali bisericești puternici pot împiedica victimele să denunțe.

„În Biserica Rusă există o mulțime de „nu întrebați, nu spuneți”. Ceea ce înseamnă că toți cei care fac parte din acest mediu fac mereu schimb de povești despre înclinațiile sexuale ale ierarhilor”, a declarat Leonova pentru Novaya Europe.

„Aș spune că situația este probabil chiar mai gravă decât a fost în Biserica Catolică înainte de ancheta Spotlight. Deoarece toată lumea vorbește. Nimeni nu investighează. Nimeni nu depune mărturie. Și nimeni nu vine cu acuzații pentru că nu există unde să meargă.”, transmite novayagazeta.eu