Miliardarul Roman Abramovici s-a folosit de originea sefardă pentru a obține cetățenia portugheză. O manevră care atrage atenția mass-mediei din Protugalia. Întrebările au apărut după ce miliardarul ruso-israelian a folosit legea care repatriează descendenții evreilor sefarzi expulzați în timpul Inchiziției. Oficialii portughezi spun că criticile sunt „nejustificate”, iar Roman Abramovici are pașaport european.
Dobândirea de către miliardarul ruso-israelian Roman Abramovici a cetățeniei portugheze în temeiul unei legi din 2015 care repatriează descendenții evreilor sefarzi expulzați în timpul Inchiziției a reaprins dezbaterea cu privire la actul legislativ, scrie Times of Israel. Roman Abramovici, un om de afaceri rus miliardar și proprietar al popularului club de fotbal Chelsea din Londra, a solicitat cetățenia portugheză pretinzând afilierea la Comunitatea Evreiască din Porto, a informat săptămâna trecută site-ul de știri israelian Ynet.
Rapoarte neconfirmate susțin că o parte din familia lui Abramovici, care trăiește astăzi în Belarus, are rădăcini sefarde. Europa de Est fusese în trecut casa a multor mii de evrei cu ascendență sefardă. Imigranții sefarzi au fondat comunitatea evreiască din Zamosc în 1588 , în estul Poloniei. Dar folosirea legii de către miliardarul Roman Abramovici a provocat un control și critici neobișnuite în Portugalia, care este membră a Uniunii Europene și ai cărei cetățeni pot locui oriunde doresc.
Postul de radio portughez TSF a difuzat și publicat marți o declarație a jurnalistului de investigație Daniel Oliveira, în care a acuzat comunitatea evreiască din Porto că a transformat „o lege justă într-o „viză de aur”. Oliveira a sugerat că legăturile dintre comunitatea evreiască din Porto și Abramovici „nu sunt clare” și a spus că consideră că organizația din Porto este mai puțin riguroasă în verificarea cererilor decât grupul comunității evreiești din Lisabona.
Portughezii susțin că Abramovici a folosit o lege controversată
AbrilAbril, un site de știri portughez de stânga, a publicat marți un editorial în care solicită revizuirea legii cetățeniei și sugerează că Roman Abramovici și alți beneficiari ai cetățeniei portugheze în temeiul legii își folosesc influența pentru a o menține neschimbată.
Comunitatea evreiască din Porto a confirmat că a gestionat cererea de cetățenie a lui Roman Abramovici, pentru o taxă de 250 de euro, sau aproximativ 283 de dolari. Comunitatea evreiască de la Lisabona are de ani de zile date despre strămoșii lui Abramovici, a adăugat grupul Porto. De asemenea, a respins afirmațiile conform cărora naturalizarea lui Abramovici a fost afectată în vreun fel de legea din 2015 și procedurile acesteia. Comunitatea din Porto nu a răspuns imediat la întrebările JTA cu privire la veridicitatea unui raport al lui Ynet și al altor publicații despre cum Roman Abramovici a finanțat proiecte comunale ale orașului.
Organizația Porto a declarat Agenției Telegrafice Evreiești că este acum martoră la „un val antisemit” pe rețelele de socializare în urma dezbaterii despre Abramovici. Un purtător de cuvânt al lui Abramovici nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Legea trebuia schimbată, dar organizațiile s-au opus
Anul trecut, partidul socialist de guvernământ din Portugalia a retras planurile de a schimba legea pe fondul criticilor grupurilor evreiești locale care susțin că modificările propuse au fost parțial motivate de antisemitism. De asemenea, Congresul European Evreiesc s-a opus în mod expres schimbărilor.
Guvernul a încredințat celor două organizații comunale din Lisabona și Porto responsabilitatea să verifice autenticitatea cererilor de cetățenie, pentru care percep taxe de procesare de sute de dolari. O a treia comunitate din Belmonte încearcă să obțină, de asemenea, statutul de verificare.
Ministrul de externe al Portugaliei, Augusto Santos Silva, a declarat miercuri că naturalizarea lui Abramovici „s-a făcut conform legii” și a calificat critica la adresa acesteia „nejustificată”.
Datele de anul trecut arată că cel puțin 76.000 de persoane au solicitat un pașaport portughez prin lege și 23.000 dintre ele au fost aprobate. De asemenea, Spania a adoptat o legislație similară.