Evenimentul Zilei > Economie > Scandalul uriaş al exproprierilor. Bătaia de joc a statului. 32 de bani pe metru pătrat pentru extinderea Bazei aeriene 71
Scandalul uriaş al exproprierilor. Bătaia de joc a statului. 32 de bani pe metru pătrat pentru extinderea Bazei aeriene 71

Scandalul uriaş al exproprierilor. Bătaia de joc a statului. 32 de bani pe metru pătrat pentru extinderea Bazei aeriene 71

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a demarat la Câmpia Turzii operaţiunile de expropriere a terenurilor pe care va fi extinsă viitoarea bază aeriană modernizată pentru noile avioane F-16 care vor fi achiziţionate de Forţele Aeriene Române.

Expropierile se vor face în baza unei Hotărâri de Guvern în motivarea căreia se explică de ce trebuie redimensionată baza care oricum a fost introdusă într-un program de modernizare de către US Air Force, potrivit stiri.tvr.ro

32 de bani pe metrul pătrat de teren agricol, atât vrea să plătească statul român pentru a expropria mai multe terenuri din zona Câmpia Turzii, în scopul extinderii Bazei aeriene 71. Oferta a provocat scandal în rândul comunității locale.

Locuitorii din localitatea Luna au aflat că statul vrea să exproprieze 370 de hectare din zonă, contra unor sume derizorii. Astfel, cei peste 1300 de proprietari ar urma să primească doar 32 de bani pe un metru pătrat de teren, adică 3200 de lei pentru un hectar.

Oamenii sunt extrem de nemulțumiți și spun că dacă autoritățile nu vor renegocia prețul oferit, vor protesta în stradă și vor da statul in judecată.

Terenurile agricole din satul Luna au fost mereu mândria localnicilor, fiind considerate printre cele mai fertile din zonă. Ca atare și prețul pământului a crescut de la an la an. De la 1000 de euro pe hectar în 2006, la aproape 9000 de euro în 2018. Acum, pentru cele 370 de hectare destinate extinderii Bazei Câmpia Turzii, evaluatorii au stabilit un preț de numai 3200 de lei pe hectar, adică 32 de bani pe metrul pătrat.

Mulți dintre localnici și-au petrecut tinerețea în străinătate și au muncit din greu pentru a investi în terenurile respective.

Exproprierile vor afecta și micile afaceri din zonă.

Iar veștile proaste pentru localnici nu se opresc aici. Exproprieri vor fi făcute și pentru Autostrada Transilvania, tot la un preț foarte mic.

Vasile Ușiu a investit peste 250 de mii de lei într-o crescătorie de păstrăvi, iar acum își vede afacerea în pericol. Oamenii spun că dacă autoritățile nu vor renegocia prețul oferit, vor protesta în strada și își vor căuta dreptatea în instanță.