Scandal diplomatic și de spionaj la Chişinău. Diplomaţi ruşi, trimiși acasă

Scandal diplomatic și de spionaj la Chişinău. Diplomaţi ruşi, trimiși acasă

Ministerul de Externe de la Chişinău a redus până la 10 numărul diplomaţilor ruşi care pot fi acreditaţi în Republica Moldova, în urma scandalului cu spioni ruşi infiltraţi în misiunea diplomatică a Federaţiei Ruse. Ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, a criticat dur decizia şefului diplomaţiei moldoveneşti, Nicu Popescu, iar Moscova a reacţionat din nou cu ameninţări.

Mai puţin de trei săptămâni pentru conformare

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova a fost convocat miercuri, 26 iulie, la Ministerul de Externe.  În cadrul întrevederii partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează la Chişinău cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din Republica Moldova.

Ambasada Rusiei urmează să se conformeze deciziei până la 15 august anul curent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Argumentele Chişinăului

„Timp de mai mulți ani am asistat și am fost ținta unor tipuri de activități din partea Federației Ruse destul de ostile. O parte din ele au fost realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Rusiei la Chișinău. Am văzut și informațiile cu un număr excesiv de antene. În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or atunci când o bună parte a prezenței diplomatice a unei alte țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune a unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Moldova. Reprezentanții Fedederației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat Nicu Popescu.

Reacţia ruşilor

Şeful misiunii diplomatice la Chişinău nu a ezitat să vină cu un comentariu la decizia luată de autorităţi. „Tot acest așa-zis-ul „scandal de spionaj” este doar un motiv pentru o decizie, demult luată, privind reducerea numărului de diplomați ruși în Moldova. Din punctul nostru de vedere acest fapt va afecta negativ dialogul dintre cele două state. Această decizie nu este în spiritul prieteniei dintre țările noastre. Nu ne-am așteptat că autoritățile din Chișinău se vor angaja într-un „concurs” de rusofobie. Sperăm că persoanele responsabile, care iau astfel de decizii, înțeleg la ce poate duce această decizie la nivel bilateral. Clădirea ambasadei a fost construită la sfârșitul anilor 90. Și de atunci stau aceste antene. Multe dintre acestea sunt ruginite. Dacă rețeaua de telefonie mobilă sau internet, ar lucra bine, probabil nu ar fi necesar să le actualizăm constant. Mai mult, toate aceste antene sunt cumpărate de pe piața locală, de la provideri locali”, a declarat Vasnețov.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, ca de obicei, nu a ratat să vină din nou cu ameninţări în adresa Guvernului de la Chişinău. „Considerăm aceste acțiuni neprietenoase nejustificate, care nu vor rămâne fără răspuns. Acesta este un alt pas către distrugerea relațiilor bilaterale de către regimul de la Chișinău”, a declarat Maria Zaharova, într-un briefing de presă.

Scandalul cu spioni ruşi

Noul scandal cu spioni ruşi la Chişinău, al doilea din luna curentă, a ieşit la suprafaţă în urma unei anchete jurnalistice realizată de „The Insider”. Jurnaliștii au numărat antenele de pe acoperișul Ambasadei și a constatat faptul că sunt mai multe decât pe clădirea misiunii diplomatice din Bruxelles.

Potrivit investigației pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău sunt instalate plăci și dispozitivelor de emisie prin care se efectuează acțiuni de spionaj, în special, înainte de alegerile sau înainte de vizitele delegațiilor străine în Moldova. Autorii spun că așa s-a întâmplat în cazul Summit-ului din 1 iunie de la Bulboaca.

Câţi angajaţi are Ambasada Rusiei la Chişinău

Ambasada Federației Ruse la Chișinău reprezintă una dintre cele mai impunătoare clădiri din Chișinău și încă de la ridicarea sa, dimensiunea ei a fost un mister, dat fiind faptul că Republica Moldova este prea mică pentru o astfel de ambasada rusească.

La acest moment Federația Rusă dispune în ambasadă de 37 de diplomați acreditati și 34 de de angajați ”tehnico-administrativi”. Pe lângă angajații acreditați în Ambasada Federației Ruse mai există alți 8 diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo) cunoscut ca fiind o oficină de propagandă, iar unele țări, inclusiv România, închizând aceste centre. De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă 5 diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse) despre ei existând foarte puține date, fiind extrem de discreți în desfășurarea activităților.

Din datele existente campusul ambasadei Rusiei este populat de circa 140 de persoane, inclusiv membri de familie.