Declarații făcute de președintele Bulgariei, Rumen Radev, în privința Peninsulei Crimeea, i-a enervat la culme pe politicienii ucraineni de la Kiev.
Oficialii din Ucraina s-au făcut foc și pară după o declarație dată de președintele Bulgariei, Rumen Radev, despre un subiect foarte sensibil. Și care vizează războiul dintre ucraineni și Rusia, în privința Peninsulei Crimeea.
Președintele de la Sofia, Rumen Radev, a pus paie pe foc în cadrul unui conflict celebru
Oficialul de la Sofia a afirmat că Peninsula Crimeea face parte din Rusia, după ce a fost anexată de Ucraina în 2014. Într-o dezbatere prezidențială, dinaintea scrutinului ce va avea loc duminică, Radev a spus că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei nu au dat rezultatele așteptate.
De asemenea, președintele Bulgrariei a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cât de tensionate ar fi relațiile dintre cele două părți. „Este foarte important să fim pragmatici în politica externă. Sancţiunile impuse ca urmare a anexării Crimeii nu au avut rezultate. Crimeea este, în prezent, rusească”, a spus Rumen Radev.
După afirmațiile bulgarului au apărut și reacțiile oficialilor de la Kiev. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că aşteaptă ca Rumen Radev să-şi retragă declaraţiile, care se opun „poziţiei oficiale a Sofiei, de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”.
Este favorit să câștige alegerile de duminică
Rumen Radev, în vârstă de 58 de ani, a devenit șef al statului în Bulgaria în anul 2017, după o campanie în care a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Și în cadrul alegerilor de duminică, el este considerat favorit în turul doi, de duminică, al alegerilor prezidențiale, după ce a câștigat 49,4% din voturi în primul tur, pe 14 noiembrie.
Într-o dezbatere cu contestatorul său, rectorul Universității din Sofia Anastas Gerdzhikov, Radev a afirmat că Uniunea Europeană și Bulgaria, membru NATO, ar trebui să păstreze legături pragmatice cu Rusia și nu ar trebui să o vadă ca pe un inamic.