Scandal de 1 Decembrie. László Tőkés, atac la partidul AUR şi organizația Calea Neamului. Apel la Klaus Iohannis și Guvern

Scandal de 1 Decembrie. László Tőkés, atac la partidul AUR şi organizația Calea Neamului. Apel la Klaus Iohannis și GuvernSursa foto: Razvan Valcaneantu

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), s-a pronunţat împotriva acţiunilor de instigare la ură şi violenţă ale unor organizaţii româneşti extremiste, printr-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), face referire la partidul AUR şi la organizația Calea Neamului. Mai mult, preşedintele CNMT a menţionat că „organizaţia Calea Neamului, o organizaţie extrem de şovină şi care urăşte maghiarii” a anunţat o paradă festivă la Târgu Secuiesc, cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

„Avem tot dreptul să ne aşteptăm ca Guvernul României, precum şi preşedintele Klaus Iohannis să împiedice discursul de ură al partidului AUR şi al celor de la Calea Neamului, precum şi acţiunile de incitare la violenţă”, se arată în declaraţia lui László Tőkés.

În invitaţia publicată pe pagina sa de socializare, organizatorul menţionează că se merge în oraşul în care  „la 1 decembrie 2015, extremiştii au încercat să ne omoare cu o bombă improvizată”, într-un loc  „care doreşte să fie o enclavă etnică” şi care este ”unul dintre cele mai importante centre ale iredentismului”, se arată în comunicatul transmis.

Acuzaţii grave aduse persoanelor care organizează astfel de evenimente

Politicianul a menţionat că provocatorii de la Târgu Secuiesc sunt aceleaşi persoane care organizează, din când în când, câte un eveniment considerat de el „extremist” în cimitirul militar din Valea Uzului.

„La ultima lor acţiune provocatoare, la data de 23 octombrie, aceştia au continuat tradiţia fascismului românesc prin crearea unei asociaţii denumite Frăţia Crucilor, care a declarat că "nu se supune niciunei instanţe”, adică este deasupra ordinii constituţionale a statului”, transmite CNMT.

„Putem pune pe bună dreptate întrebarea, cine şi ce interes are să creeze tensiuni interetnice într-o zonă aflată aproape de războiul din Ucraina? Avem tot dreptul să ne aşteptăm ca Guvernul României, precum şi preşedintele Klaus Iohannis să împiedice discursul de ură al partidului AUR şi al celor de la Calea Neamului, precum şi acţiunile de incitare la violenţă”, se arată în declaraţia lui László Tőkés.

„Noi, maghiarii, înţelegem bucuria pe care o simt fraţii noştri români cu ocazia sărbătorii lor naţionale. Cu toate acestea, în spiritul respectului reciproc, ne putem aştepta, pe bună dreptate, ca şi ei să accepte durerea care ne-a fost cauzată de înfrângerea istorică suferită, una catastrofală. Mai mult decât atât, ne-am aştepta ca promisiunile pe care părinţii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 le-au făcut în direcţia maghiarilor din Transilvania să fie, în sfârşit, respectate în România Mare”, a mai precizat László Tőkés.

László Tőkés a rămas fără Ordinul Steaua României

În anul 2016, avocatul Kincses Elod, reprezentantul lui Tokes Laszlo, la acea vreme europarlamentar, i-a chemat în judecată pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Dacian Cioloş, prin deschiderea unei acţiuni în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, pentru anularea decretului prezidenţial de retragere a Ordinului Naţional  „Steaua României”. Curtea de Apel Bucureşti a respins însă cererea acestuia.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional  „Steaua României” a decis să îi retragă această distincţie lui Tokes Laszlo, motivul fiind că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-ar fi cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască  „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere  „protectorat” Transilvaniei,  „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Propunerea mea nu s-a referit la înfiinţarea unui protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei cum s-a afirmat în necunoştinţă de cauză! Este de notorietate, protectoratul a fost exercitat de unele puteri coloniale asupra coloniilor. Tirolul de Sud - dat de mine ca exemplu de urmat - nu a fost şi nu este colonie, ci este exemplul cel mai reuşit al autonomiei teritoriale, înfăptuită cu respectarea integrităţii teritoriale a Italiei.

Articolul, anexat la cererea introductivă de instanţă, publicat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale Cluj-Napoca, intitulat Tirolul de Sud - un model de autonomie şi convieţuire redă cu exactitate ştiinţifică felul în care cele două puteri garante au creat prosperitatea şi stabilitatea de invidiat a regiunii autonome Alto Adige - Süd Tirol”, se arată în cererea depusă la dosarul cauzei de către Tokes Laszlo, potrivit hirado.hu.