Editura Evenimentul si Capital

Lovitură năpraznică primită de politicienii românii! Tokes, declanșatorul episodului

Autor: | | 9 Comentarii | 3078 Vizualizari

În cursul lunii februarie 2019, la Timișoara, a fost organizată o conferință la care au luat parte un trimis al prim-ministrului Ungariei, anume Katalin Szili, precum și europarlamentarul ales pe listele Fidesz, Laszlo Tokes. Ocazia a fost analizarea faptelor înregistrate în urmă cu o sută de ani, în Banat, în cheie pro-ungară.

Conferința a constituit ocazia pentru Laszlo Tokes de a afirma că răspunsul la Tratatul de la Trianon trebuie să fie autonomia etnică pentru maghiari. În acest context, europarlamentarul ungar Tokes a spus că, sprijinind, acum 100 de ani, unirea Transilvaniei cu România, comunitatea saşilor a comis o eroare, deoarece „saşii aproape au dispărut din Ardeal”. Laszlo Tokes a afirmat despre acest lucru: „Să nu urmăm exemplul saşilor, să nu le urmăm exemplul istoric sinucigaș”, potrivit transparentnews.ro

Referitor la această poziţie manifestată public a europarlamentarului Laszlo Tokes, Victor Ovidiu Ganț, deputat din partea minorității germane, şi-a exprimat opinia, afirmând: „Părerea unor neavizaţi, în materia istoriei saşilor şi şvabilor, nu mă interesează. Sunt reputaţi istorici români, maghiari sau de altă naţionalitate, care au relevat acest rol deosebit pe care l-a jucat şi, după părerea mea, îl joacă şi astăzi minoritatea germană în societate, iar faptul că înaintaşii noştri au luat o decizie în 1919, care nu a convenit lui x sau y, asta este absolut irelevant. Eu cred că saşii şi şvabii au avut o contribuţie politică decisivă la realizarea Marii Uniri”.

Deputatul Victor Ovidiu Ganţ a relevat cu fermitate aspecte pe care le trec cu vederea mulți dintre susținătorii dezbinării, așa cum sunt unii pseudo-scriitori sau pseudo-jurnaliști români din Transilvania.

„Nu există nicio similitudine între abordarea saşilor, respectiv a şvabilor faţă de momentul 1 decembrie 1918 şi minoritatea maghiară, pentru că de la bun început, liber consimţit, atât sașii, cât şi şvabii şi-au exprimat public acest lucru, adică susținerea pentru realizarea României Mari: saşii la 8 ianuarie 1919, şvabii la 10 august 1919, chiar înainte de a se fi încheiat Tratatul de Pace de la Paris. Deci, a fost o decizie conştientă, asumată, pe care noi o respectăm şi ne bucurăm că a fost luată de această manieră. Eu consider că, dacă nu ar fi fost aceste decizii minoritatea germană din România ar fi fost într-un pericol de moarte, graţie politicii agresive de maghiarizare forţată, dusă de către statul maghiar. În consecinţă, a fost o decizie absolut corectă. Evoluţia istorică şi demografică a minorităţii germane din România, de altfel nefavorabilă, dacă este să ne raportăm astăzi la cifre, nu are nicio legătură cu actul Marii Uniri. Este urmarea directă a instaurării regimului nazist din Germania, a celui de-al Doilea Război Mondial, a urmărilor acestuia, a instaurării dictaturii comuniste în România. Deci, în ce mă priveşte, elucubraţii legate de politica sinucigaşă sau decizia sinucigaşă ale saşilor le resping cu hotărâre şi cu maxim dezgust. Arată o neînţelegere crasă sau o ocultare a realităţii istorice de la momentul 1918-1919”, a afirmat deputatul Victor Ovidiu Ganţ

Și Paul-Jurgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) și-a exprimat părerea vizavi de declaraţia publică a lui Laszlo Tokes: „El nu este reprezentantul acelei minorităţi. Acea minoritate are trei partide (UDMR, PPMT şi PCM n.r.) şi reprezintă doar o parte din minoritatea maghiară. Statul maghiar a acordat paşaport maghiar tuturor maghiarilor din afara ţării, adică celor de la noi, din Slovacia, Voivodina etc. Aceia care au dorit au dublă cetăţenie”

Referitor la declaraţia eurodeputatului Ungariei, care susținea că saşii ar fi făcut o eroare sprijinind actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Paul-Jurgen Porr a spus că nimic nu este adevărat din aceste declaraţii ale lui Laszlo Tokes.

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI