Lovitură năpraznică primită de politicienii români din partea celor germani! Laszlo Tokes, declanșatorul episodului, uluitor de „șifonat”

Lovitură năpraznică primită de politicienii români din partea celor germani! Laszlo Tokes, declanșatorul episodului, uluitor de „șifonat”

În cursul lunii februarie 2019, la Timișoara, a fost organizată o conferință la care au luat parte un trimis al prim-ministrului Ungariei, anume Katalin Szili, precum și europarlamentarul ales pe listele Fidesz, Laszlo Tokes. Ocazia a fost analizarea faptelor înregistrate în urmă cu o sută de ani, în Banat, în cheie pro-ungară.

Conferința a constituit ocazia pentru Laszlo Tokes de a afirma că răspunsul la Tratatul de la Trianon trebuie să fie autonomia etnică pentru maghiari. În acest context, europarlamentarul ungar Tokes a spus că, sprijinind, acum 100 de ani, unirea Transilvaniei cu România, comunitatea saşilor a comis o eroare, deoarece „saşii aproape au dispărut din Ardeal”. Laszlo Tokes a afirmat despre acest lucru: „Să nu urmăm exemplul saşilor, să nu le urmăm exemplul istoric sinucigaș”, potrivit transparentnews.ro

Referitor la această poziţie manifestată public a europarlamentarului Laszlo Tokes, Victor Ovidiu Ganț, deputat din partea minorității germane, şi-a exprimat opinia, afirmând: „Părerea unor neavizaţi, în materia istoriei saşilor şi şvabilor, nu mă interesează. Sunt reputaţi istorici români, maghiari sau de altă naţionalitate, care au relevat acest rol deosebit pe care l-a jucat şi, după părerea mea, îl joacă şi astăzi minoritatea germană în societate, iar faptul că înaintaşii noştri au luat o decizie în 1919, care nu a convenit lui x sau y, asta este absolut irelevant. Eu cred că saşii şi şvabii au avut o contribuţie politică decisivă la realizarea Marii Uniri”.

Deputatul Victor Ovidiu Ganţ a relevat cu fermitate aspecte pe care le trec cu vederea mulți dintre susținătorii dezbinării, așa cum sunt unii pseudo-scriitori sau pseudo-jurnaliști români din Transilvania.

„Nu există nicio similitudine între abordarea saşilor, respectiv a şvabilor faţă de momentul 1 decembrie 1918 şi minoritatea maghiară, pentru că de la bun început, liber consimţit, atât sașii, cât şi şvabii şi-au exprimat public acest lucru, adică susținerea pentru realizarea României Mari: saşii la 8 ianuarie 1919, şvabii la 10 august 1919, chiar  înainte de a se fi încheiat Tratatul de Pace de la Paris. Deci, a fost o decizie conştientă, asumată, pe care noi o respectăm şi ne bucurăm că a fost luată de această manieră. Eu consider că, dacă nu ar fi fost aceste decizii minoritatea germană din România ar fi fost într-un pericol de moarte, graţie politicii agresive de maghiarizare forţată, dusă de către statul maghiar. În consecinţă, a fost o decizie absolut corectă. Evoluţia istorică şi demografică a minorităţii germane din România, de altfel nefavorabilă, dacă este să ne raportăm astăzi la cifre, nu are nicio legătură cu actul Marii Uniri. Este urmarea directă a instaurării regimului nazist din Germania, a celui de-al Doilea Război Mondial, a urmărilor acestuia, a instaurării dictaturii comuniste în România. Deci, în ce mă priveşte, elucubraţii legate de politica sinucigaşă sau decizia sinucigaşă ale saşilor le resping cu hotărâre şi cu maxim dezgust. Arată o neînţelegere crasă sau o ocultare a realităţii istorice de la momentul 1918-1919”, a afirmat deputatul Victor Ovidiu Ganţ

Și Paul-Jurgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) și-a exprimat părerea vizavi de declaraţia publică a lui Laszlo Tokes: „El nu este reprezentantul acelei minorităţi. Acea minoritate are trei partide (UDMR, PPMT şi PCM n.r.) şi reprezintă doar o parte din minoritatea maghiară. Statul maghiar a acordat paşaport maghiar tuturor maghiarilor din afara ţării, adică celor de la noi, din Slovacia, Voivodina etc. Aceia care au dorit au dublă cetăţenie”

Referitor la declaraţia eurodeputatului Ungariei, care susținea că saşii ar fi făcut o eroare sprijinind actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Paul-Jurgen Porr a spus că nimic nu este adevărat din aceste declaraţii ale lui Laszlo Tokes.

„Domnul Laszlo Tokes ar trebui să explice ceea ce a vrut să spună. Eu nu pot să spun decât că, în 1919, în 8 ianuarie, cei 138 de reprezentanţi ai saşilor s-au întrunit la Mediaş şi, după 8 ore de discuţii, au hotărât în unanimitate alipirea Transilvaniei la România. Deci, fără exagerare, se poate spune că saşii transilvăneni sunt membri fondatori ai României Mari, pentru că în vara respectivă, la Versailles şi la Trianon, unde au negociat Marile Puteri, acest vot a fost hotărâtor, pentru că românii din Transilvania voiau cu România, vezi declaraţia de la 1 Decembrie din anul anterior, ungurii din Ardeal, bineînţeles că voiau să rămână în Ungaria. Şi atunci, acest vot al saşior, cu toate că şi atunci erau în minoritate faţă de unguri şi de români în Transilvania, a fost hotărâtor. De aceea zic, fără exagerare, se poate spune că saşii se pot considera printre membrii fondatori ai României Mari. Noi de asta suntem mândri şi astăzi. Saşii şi şvabii, la câteva luni, au avut o declaraţie similară. Noi am sărbătorit acest Centenar anul trecut în diferite localităţi: Timişoara, Sibiu, Bucureşti, iar anul ăsta (2019), în ianuarie, aproape în aceeaşi zi, dar și în aceeaşi sală (din Mediaș), în care s-a hotărât atunci alipirea, prin diferite evenimente. Şi saşii şi şvabii au fost întotdeauna loiali patriei în care au trăit. Asta e poziţia noastră astăzi, nu numai acum 100 de ani. Ce declară domnul Laszlo Tokes este treaba dânsului. El a mai declarat şi altele, şi aici şi în altă parte. Nu comentez”, a afirmat Paul-Jurgen Porr.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, a avut loc cel mai recent congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), la care a fost luate decizii șocante, printre care adoptarea steagului Ungariei și a steagului secuiesc ca steaguri al minorității maghiare, precum și adoptarea imnului de stat al Ungariei ca imn al maghiarilor din România. Astfel, pe clădirile administrației publice locale vor flutura steagurile Ungariei, precum și așa-zisul drapel secuiesc, inventat în 2004, de Consiliul Național Secuiesc, pentru a induce ideea unei zone separate de România, căreia i se cuvine autonomie. O măsură care să atragă învrăjbire și astfel să creeze imaginea unui UDMR atacat de „dușmanii” români, cerșind solidaritate și întinzând, din nou, mâna cu manșete scumpe și butoni de aur, către alegătorii maghiari, a căror viață și deziderate reale nu le-a susținut în vreun fel. Deciziile au fost girate de Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Mihai-Viorel Fifor (PSD), Raluca Turcan (PNL) și Dan Barna (USR), care au fost prezenți la eveniment. O altă explicație este dată de sumele primite din Ungaria, în 2018, de UDMR și entități apropiate, și care s-ar ridica, conform investigației portalului atlatszo.ro, la peste 100 de milioane de euro

Luând act de pozițiile reprezentanților germani, românii pot mulțumi Providenței pentru faptul că mai există astfel de mostre de gândire, care să reamintească clasei politice autohtone, cum ar trebui să se poziționeze un reprezentant politic loial României.

 

Ne puteți urmări și pe Google News