Relaţiile Bulgariei cu Rusia au fost marcate, în ultimele luni, de o serie de scandaluri de spionaj, care intervin pe fondul bunelor relaţii comerciale şi de cooperare energetică între cele două ţări. Considerată, de-a lungul timpului, un aliat loial al Moscovei, Bulgaria a continuat – inclusiv ca membru NATO şi al Uniunii Europene – strânse relaţii culturale şi istorice cu Rusia, principalul său furnizor de energie. De la Sofia, Petio Petkov şi relaţia complexă dintre cele două ţări slave.

Două scandaluri de spionaj – cu implicarea Rusiei – au avut loc în Bulgaria în decurs de mai puţin de două luni. În septembrie, procuratura specializată anticorupţie şi crimă organizată a acuzat de spionaj preşedintele organizaţiei nonguvernamentale, Nikolai Malinov, şi a emis o interdicţie pentru intrare în ţară pe o perioadă de 10 ani a ex-generalului rus, potrivit Rador.

Cu câteva zile în urmă, un diplomat rus a fost declarat persona nongrata, fiind acuzat de spionaj. Sofia a refuzat acordarea vizei noului ataşat militar al acestei ţări. Procuratura şi serviciile secrete, însă, nu au formulat acuzaţii pentru trădare de ţară cetăţenilor bulgari din care spionul rus a obţinut sau a încercat să obţină informaţii secrete. Legat de aceasta, analistul Alexander Andreev aminteşte de reacţia neutră a Guvernului Borisov. Comentând cazurile de spionaj, preşedintele Partidului Bulgaria Democrată, ex-şef al Serviciului de Securitate Naţională, Atanas Atanasov, a declarat că:

„Pentru a-şi acoperi politica care deserveşte interesele Rusiei în Balcani, autorităţile aruncă în spaţiul public un pseudo-scandal, convenit, cel mai probabil, în timpul vizitei la Moscova a viceprim-ministrului şi ministru de externe Zakharieva. În acelaşi timp, Bulgaria a permis transportul pe calea aerului – în Serbia – de armament modern rusesc. Concomitent, continuă construcţia rapidă a gazoductului în direcţia Serbiei şi Ungariei, cu care Rusia îşi va întări influenţa asupra acestor ţări”.

Primul ministru, Boiko Borisov, a declarat că relaţiile între Sofia şi Moscova sunt pragmatice. Se pregăteşte vizita în Bulgaria a preşedintelui Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

Te-ar putea interesa și: