Lista lor este completată de la oră la oră:

 • Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe
 • Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei
 • Puiu Popoviciu, om de afaceri
 • Andreea Raicu, realizator TV
 • Tudor Chirilă, cântăreţ
 • Florian Goldstein (Mache), director ziarul "Bursa"
 • Radu Dimofte, om de afaceri
 • Marie Rose Mociorniţă, moştenitoarea industriaşului interbelic Ion Mociorniţă
 • Irina Schrotter, designer vestimentar
 • Flora Năstase, designer vestimentar

Printre păgubiţii lui Cristian Sima se numără persoane importante, între ei şi un fost ministru de Finanţe. Daniel Dăianu, ministru de Finanţe între anii 1997 şi 1998 şi actualmente consilier al primului ministru pe probleme economice, este printre cei care au cont la WBS Holding.
„Dintre toate statementurile primite până pe 3 octombrie de la WBS, niciunul nu consemna pierderi nete, aşa că nu am avut niciun motiv să îmi fac griji. Acum omul a dispărut, şi avem cu toţii o mare problemă”, a declarat Dăianu pentru EVZ. Contul acestuia era administrat de firma condusă de Sima, însă cu înţelegerea ca riscul asumat în tranzacţii să fie unul redus.

Şantajistul Cristian Sima

Make descrie în ziarul Bursa o încercare a lui Cristian Sima de a îl şantaja.  „În 2009, la insis­tenţele lui Cristian Sima, i-am încredinţat societăţii WBS Holding Ltd. o sumă de bani, să o administreze discreţionar, prin operaţiuni financiare pe pieţe internaţionale (nu pe piaţa autohtonă), prin arbitraj pe diferenţe de preţ”, scrie Make.

La începutul lui septembrie o jurnalistă angajată la Bursa a realizat un interviu cu Sima. Acesta, simţindu-se probabil ameninţat de întrebările jurnalistei, care vizau zone ale business-ului pe care prefera să le ţină ascunse, a replicat într-un mod destul de dur, ameninţindu-l cu şantajul pe patronul Bursa.  

Iată o parte din dialogul purtat de Sima cu jurnalista, prezentat astăzi în detaliu de ziarul citat.

„Sima: Pentru că… îţi jur pe ce am mai sfânt că dacă tu faci măgărie cu toţi clienţii şi arunci WBS-ul în aer, eu tot pe surse la Hotnews , aşa pe surse, pe surse la Hotnews, că eu nu mai sunt la Hotnews şi nici la WBS, îţi dau toate tranzacţiile lui Make. Toate.      Sunt mii.

Reporter: Şi?!

Sima: Nu, "şi"!  Şi o să se vadă cum câştigă toată lumea. Dar la fel au câştigat. Cinstit a câştigat şi Make şi ei…

Reporter: O să-i transmit, dar nu ştiu despre ce vorbiţi.

Sima: I-am făcut tranzacţii. Nu ilegale. Nu i-am făcut nimănui, nimic ilegal. Ţi-am spus, dacă tu faci asta, jur pe ce am mai sfânt că şi Hotnews-ul publică toată lista tranzacţiilor lui Make şi o să zică lumea "uite-l pe Make, se laudă că are …" off the record, da? Că avem şi noi …

Reporter: O să-i transmit”

Make spune că, cel mai probabil, ameninţarea lui Sima viza afirmaţia sa că nu este nicidecum implicat pe piaţa de capital românească.

„Afirmaţia mea este adevărată, un principiu respectat cu stricteţe, de douăzeci şi doi de ani. Deşi nimic din legislaţie nu mi-ar interzice să investesc pe piaţa de capital românească, totuşi, am stabilit acest principiu pentru întreaga conducere a redacţiei şi pentru comentatorii pieţei noastre de capital, considerând că, astfel, ne asigurăm moralitatea actului jurnalistic, pentru că nu o dată, dobândim informaţie semnificativă înaintea actorilor pieţei. Este o regulă internă. Nu ne-a impus-o nimeni din afară.       Contractul meu cu WBS nu încalcă principiul, în nici un fel – repet, este un cont discreţionar, pentru derivate de pe alte pieţe decât a noastră”, a explicat Make.

Potrivit portalului wall-street.ro, (încă) preşedintele Bursei de la Sibiu (Sibex), Cristian Sima, ar fi fugit din ţară cu banii clienţilor firmei de brokeraj WBS Holding şi nu mai este de găsit de la începutul lunii octombrie. Pentru că nu a mai apărut la serviciu de o lună, el a fost demis ieri şi din funcţia de preşedinte al Sibex, pe care o ocupa din aprilie 2011. Portalul citează mai mulţi clienţi ai WBS Holding, care spun că nu mai au acces la conturile lor. WBS Holding oferă tranzacţionare pe pieţele externe (forex în principal), este înregistrată într-un paradis fiscal şi nesupravegheată de nicio autoritate naţională.
Dacă zvonul este real, conform contractului practicat de firmă, clienţii ar trebui să o dea în judecată tocmai în Anglia pentru a-şi recupera banii. Sima pare săşi fi organizat plecarea. Potrivit wall-street.ro, în urmă cu o lună ar fi divorţat şi l-ar fi concediat pe directorul de tranzacţionare al WBS Holding, rămânând singurul care se ocupa de operaţiuni.
De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie ar fi vândut şi participaţia de 10% deţinută la site-ul hotnews. ro. Adrian Simionescu, coleg cu Sima în CA al Sibex, a declarat pentru Capital că mai probabil ar fi ca acesta să fi pierdut banii clienţilor în tranzacţii neinspirate decât să fi fugit cu ei, şi că în piaţă de vorbeşte de o pagubă de zeci de milioane de euro.
Cine este Cristian Sima
Cristian Sima e un personaj controversat în piaţa de capital. În 2007 a intrat în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, dar a demisionat după cinci luni, din cauza neînţelegerilor cu ceilalţi membri ai CA. În 2011 a fost ales preşedinte al Bursei din Sibiu, alegere contestată în instanţă de unii acţionari. A înfiinţat WBS Holding în anul 1997, anterior lucrând la mai multe firme de investiţii din Italia, din 1993.
CITIŢI ŞI:

 • Celebrul Cristian Sima, preşedintele Bursei din Sibiu, acuzat că a fugit cu banii clienţilor. Paguba ar fi de zeci de milioane de euro