Revoluție digitală în Republica Moldova. Scanarea facială de la distanță

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova a inițiat un proiect prin care persoanele care vor dori să acceseze servicii online publice sau private vor putea fi identificate de la distanță, prin mijloace digitale.

Scanarea facială de la distanță este un proiect care urmărește să reducă birocrația, dar și corupția. Dumitru Alaiba, vicepremier și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a explicat că transformarea digitală a societății a creat necesitatea de a putea identifica de la distanță persoanele.

Prin digitalizarea procedurii, a mai spus Alaiba, se va economisi timp și va fi combătut fenomenul corupției, prezent în cazul proceselor bazate pe interacțiunea fizică. Proiectul se găsește pe odinea de a ședinței de Guvern din 6 decemrie.

Potrivit proiectului, identificarea la distanță utilizând mijloace digitale realizată cu operator uman poate fi efectuată doar de personal calificat. Aceste persoane sunt obligate, cel puțin anual, să urmeze instruiri specializate.

La inițierea procedurii de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace digitale, solicitantul trebuie să își dea consimțământul în vederea parcurgerii procesului de identificare și asupra scopului identificării, precum și pentru realizarea de fotografii, capturi de imagini și/sau colectare de date ale sale și ale actului de identitate.

Cum se face scanarea facială la distanță

În procesul de colectare a datelor de identificare sunt furnizate sau preluate date referitoare la solicitant. Printre acestea: numele și prenumele solicitantului, numărul de identificare de stat al persoanei fizice, data și locul nașterii solicitantului, seria și numărul actului de identitate, inclusiv înregistrări foto și video ale actului de identitate a solicitantului în cazul în care identificarea persoanei la distanță se realizează utilizând mijloace digitale de verificare cu participarea operatorului uman.

Serviciul de identificare a persoanei la distanță, după caz operatorul, poate îndruma solicitantul să-și schimbe poziția corpului și să se introducă pe sine, după caz și actul de identitate în cadru pentru a face posibilă identificarea persoanei la distanță.

În cazul în care identificarea solicitantului la distanță prin metode digitale se realizează în mod automatizat fără participarea unui operator uman vor fi acceptate doar actele de identitate autenticitatea cărora poate fi verificată criptografic folosind tehnologia NFC pentru citirea componentei de securitate a acestora.

Scanarea facială va combate corupția și birocrația

Sursa foto: Arhiva EVZ

Acest proiect va fi aprobat la următoarea ședință a Guvernului din Republica Moldova.

”Digitalizarea procedurii standard de identificare și înregistrare la distanță a clientului va contribui la reducerea costurilor operațiunilor de desfășurare a afacerilor, accesarea serviciilor publice și comerciale, economisirea timpului, reducerea costurilor administrative și a riscurilor de corupție prezente în cazul proceselor bazate pe interacțiunea fizică.

Pentru implementarea prevederilor proiectului, nu este necesară alocarea resurselor financiare de la bugetul de stat”, se arată în proiect.