Scandal în Ungaria. Orban, implicat în preluarea Euronews?

Scandal în Ungaria. Orban, implicat în preluarea Euronews?

Umbra lui Viktor Orbán planează asupra preluării Euronews. „Le Monde”, site-ul maghiar de investigații „Direkt36” și săptămânalul portughez „Expresso” dezvăluie că persoane apropiate prim-ministrului ungar au participat la achiziționarea canalului de știri difuzat în 160 de țări, scrie Le Temps.

Orban, implicat în preluarea Euronews?

Era în iulie 2022. Cu ocazia achiziționării canalului Euronews de către fondul portughez de investiții Alpac, șeful acestuia, Pedro Vargas David, se mândrea într-un comunicat de presă: „Europa a cunoscut în ultimul deceniu o perioadă de instabilitate, mergând de la crize financiare la o criză de sănătate și acum militară. (…) Pentru ca să fie din ce în ce mai eficientă și mai puternică”, Uniunea Europeană trebuie să fie „tot mai democratică și mai responsabilă: nimic din toate acestea nu este posibil fără o presă puternică și liberă”.

De atunci, sindicatele postului, lansat în 1993 de aproximativ douăzeci de posturi de televiziune europene, au continuat să încerce să pună mâna pe identitatea celor care au finanțat achiziția acestuia. Fără succes. Fără a ţine cont de munca „Le Monde”, a site-ului maghiar de investigații „Direkt36” și a săptămânalului portughez „Expresso”.

Cu ocazia lansării noului format al Euronews, care și-a părăsit sediul din Lyon pentru Bruxelles, cele trei mass-media au dezvăluit „că entitățile apropiate premierului ungar, Viktor Orbán, au fost, în cel mai mare secret, implicate foarte mult” în achiziție. Pentru „Le Monde” nu există nicio îndoială: „decizia de a achiziționa Euronews a fost luată la nivel înalt”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A reduce orientarea de stânga în jurnalism”

„Direkt36” a obținut documente interne ale fondului suveran de investiții ungar Széchenyi care arată că această organizație „a pus 45 de milioane de euro în EFMI [un vehicul de capital de risc pe care Alpac l-a creat pentru a finanța preluarea, n. red.]”.

„La aceste fonduri se adaugă și cel puțin 12,5 milioane de euro aduse de o companie de comunicații aparținând unui apropiat al dlui Orban”, dezvăluie cele trei media. În total, entitățile maghiare au participat așadar la peste o treime din achiziţie, operațiunea fiind estimată la 170 de milioane de euro.

Și asta nu e tot. Cele trei mass-media au pus mâna și pe o prezentare PowerPoint confidențială de la Széchenyi. Ea „menționează în mod explicit că unul dintre obiectivele achiziției Euronews, descrisă drept "al șaptelea cel mai influent brand în politicile UE”, este „atenuarea orientării de stânga în jurnalism”.

O narațiune binecunoscută a politicilor lui Viktor Orbán care a modelat peisajul media ungar de la înfrângerea sa la alegerile legislative din 2002.

Șeful statului, în vârstă de 60 de ani, nu face un test, dar audiența importantă a Euronews și momentul preluării fac dezvăluirile sale cu atât mai alarmante. Viktor Orbán "face în prezent campanie pentru alegerile europene, promițând peste tot 'ocuparea Bruxelles-ului', amintește "Le Monde".

„Independența mea este deplină”, spune șeful Euronews

Vorbind cotidianului francez, directorul general al Euronews, Guillaume Dubois, răspunde că „sincer” nu are cunoştinţă de faptul că entitățile maghiare au participat la achiziția canalului.

„Nu au existat niciodată intervenții din Ungaria asupra Euronews. Independenţa mea este deplină”, spune el, amintind ca, în orice caz, acționarul de control este Pedro Vargas David, actualul director al Alpac.

Liniştitor? Ziarul amintește că „tatăl dlui David, fostul europarlamentar portughez Mario David, a fost o vreme consilier al lui Viktor Orbán” și că, atunci când a fost anunțată preluarea, personalul canalului era deja îngrijorat de legăturile întreținute de Alpac cu companiile apropiate de puterea ungară.

Cu toate acestea, în decembrie 2021, conducerea Alpac a declarat revistei portugheze „Expresso” „că nu au fost implicați bani ungureşti în achiziția Euronews”.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)