Scăderea stării de sănătate după naștere se dovedește a fi mai accentuată la femeile din această categorie

Scăderea stării de sănătate după naștere se dovedește a fi mai accentuată la femeile din această categorieSursa: Dreamstime.com

Un studiu realizat de Universitatea din Țara Bascilor (UPV/EHU) a constatat că înrăutățirea stării generale de sănătate a femeilor după naștere este mai pronunțată în cazurile în care sarcina este neplanificată. Studiul, publicat în revista Social Science & Medicine, a analizat date pre- și post-natale pentru a obține rezultate mai concludente decât cele extrase de alte cercetări retrospective.

Studiu despre sănătatea femeilor după naștere

Deși numărul sarcinilor neplanificate a scăzut în ultimele decenii, se estimează că în prezent procentul acestor sarcini nu depășește 23% la nivel global, iar cifrele sunt similare în țările în care utilizarea contraceptivelor este ridicată.

Fată însărcinată

Fată însărcinată. Sursa foto: Pixabay.com

Cercetarea a examinat, de asemenea, efectele fizice și psihice ale sarcinilor neplanificate asupra femeilor. Rezultatele au arătat că, în timpul primilor doi ani după naștere, femeile sub 30 de ani suferă un declin mai accentuat decât femeile mai în vârstă. Perspectiva pe termen lung a arătat că, datorită sănătății lor inițiale mai bune, acestea își revin mai ușor decât cele care devin mame după vârsta de 30 de ani.

Sunt diferențe mari

Studiul a făcut distincție între sarcinile nedorite și cele care au loc mai devreme decât erau planificate. Sarcinile nedorite sporesc impactul negativ asupra bunăstării mamelor. Cu toate acestea, cercetarea a analizat și efectele specifice asupra sănătății mintale și a dezvăluit date neașteptate.

test sarcina Megan Fox

test sarcina / sursa foto: Instagram

Riscul de a suferi de simptome depresive după naștere nu este mai mare în cazul femeilor cu sarcini neplanificate. Înainte de naștere, acestea sunt mai predispuse la efecte psihologice, dar după naștere, nivelurile nu sunt mai pronunțate decât în cazul mamelor ale căror sarcini au fost planificate.

Metoda longitudinală a ajutat

Metoda longitudinală, care a inclus date pre și postnatale, a permis studiului să vadă dacă scăderea sănătății mamelor a fost cauzată de faptul că sarcina a fost planificată sau neplanificată, excluzând astfel efectul altor factori socioeconomici. În studiile anterioare, nu a fost posibil să se ia în considerare modificările de sănătate datorate diferențelor în statutulfamilial sau profesional înainte și după naștere, potrivit medicalexpress.

Ne puteți urmări și pe Google News