Savant rus, condamnat la închisoare. Ar fi transmis planurile armei hipersonice Germaniei

Savant rus, condamnat la închisoare. Ar fi transmis planurile armei hipersonice Germaniei Sursa foto. You Tube

Un cercetător rus a fost condamnat pentru trădare la o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Anatoli Maslov a fost găsit vinovat de furnizarea secretelor privind tehnologia armei hipersonice către Germania.

Savant rus, condamnat la închisoare. Ar fi transmis planurile armei hipersonice Germaniei

Un tribunal din Sankt Petersburg a emis verdictul împotriva fizicianului rus Anatoli Maslov. La vârsta de 77 de ani, Maslov a ocupat poziția de cercetător principal la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk. A fost arestat acum doi ani și acuzat de trădare.

Cu toate că a pledat nevinovat în fața instanței, marți, a primit o sentință de 14 ani de închisoare într-o colonie penitenciară cu regim strict.

Tribunalul a luat această decizie în ciuda vârstei înaintate a acuzatului, care a suferit și un atac de cord în februarie anul acesta, când se afla în detenție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Tribunalul a fixat o pedeapsă de 14 ani de privare de libertate într-o colonie penitenciară cu regim sever", a anunţat sistemul judiciar din regiunea Sankt-Petersburg într-un comunicat, fără alte precizări, pe fondul acestui dosar care rămâne neclar şi care a fost clasat drept „secret” după arestarea omului de ştiinţă, în iunie 2022, transmite AFP.

fizician rus

Sursă foto: X

Și alți cercetători ruși sunt acuzați

Maslov a fost încarcerat în 2022, fiind acuzat că a divulgat către serviciile de informații occidentale informații despre tehnologia hipersonică a armatei ruse.

Arestarea și condamnarea sa fac parte dintr-o serie de măsuri represive împotriva oamenilor de știință, dispuse de regimul lui Vladimir Putin în ultimii ani.

Conform presei internaționale, alături de Anatoli Maslov, cercetători ruși precum Dimitri Kolker și Aleksandr Șipliuk, șeful laboratorului de tehnologie hipersonică de la institutul din Novosibirsk, au contribuit cu lucrări teoretice la dezvoltarea rachetelor hipersonice. Kolker a fost, de asemenea, acuzat că a colaborat cu serviciile de securitate ale Chinei.

Rachetele hipersonice sunt arme balistice de ultimă generație, capabile să transporte focoase de diverse tipuri la viteze de până la 10 ori mai mari decât viteza sunetului, făcându-le practic imposibil de interceptat pentru sistemele actuale de apărare antiaeriană.