Saună la rece sau cum să întinereşti la minus 180 de grade Celsius

Saună la rece sau cum să întinereşti la minus 180 de grade Celsius

Şedinţele scurte în sauna cu aer rece vindecă reumatismul, impotenţa, antrenează imunitatea şi topesc celulita şi grăsimea. Doar pielea se răceşte, organele nu sunt afectate.

Într-o cămăruţă de câţiva metri pătraţi, fix în centrul Bucureştiului, intri într-o capsulă capitonată, asemeni unei cabine de duş, şi te întorci în timp în era glaciară. În câteva secunde, temperatura scade fără să clipeşti la -180 de grade. Totul durează 3 minute, timp în care nici n-apuci să te dezmeticeşti şi ai îngheţat. Diferenţa de la -50 de grade la -180 se măsoară în furnicături pe picioare şi senzaţia suportabilă că se formează o crustă fină de gheaţă pe piele. Un val binefăcător de frig îţi face oasele să trosnească.

Criosauna este opusul saunei convenţionale, ultima găselniţă în materie de medicină şi proceduri de înfrumuseţare, care începe să prindă şi la români. Organismul se regenerează din interior Terapeuţii spun că şedinţele în "butoiul cu frig" ajută organismul să se regenereze puternic din interior şi să întinerească. Sportivii care s-au tratat cu frig s-au refăcut mai repede după accidentări şi au zbârnâit la competiţii, iar femeile vârstnice care au venit să se trateze de reumatism s-au întors bucuroase că le-au dispărut ridurile de pe gât.

În ţară, există mai multe centre de crioterapie în Iaşi (Terra Centrum), Cluj-Napoca (Heavenue), Piatra-Neamţ şi Bucureşti (CrioBio- Clinicile Bioterramed). Ce şimţi la o şedinţă de criosaună Încă din antichitate, omul s-a folosit de puterile terapeutice ale frigului pentru a calma durerea şi pentru a se căli. Criosauna este o procedură modernă care utilizează azot lichid pentru a răci interiorul cabinei. A apărut prima oară în Japonia, la sfârşitul anilor 70 şi a fost îmbrăţiaşată imediat de ruşi, nemţi şi francezi. În Europa de Vest, există peste 400 de centre de crioterapie.

Reporterii EVZ au testat vitejeşte criosauna în centrul CrioBio, din Capitală. În cabină se intră în lenjerie, după ce îţi tragi o pereche de şoşoni groşi de iarnă în picioare. Mâinile şi capul rămân afară. Urmează apoi o baie plăcută de aer rece şi uscat care durează cam 3 minute, timp în care organismul este expus la o temperatură ce scade, gradual, până la -180 de grade, în funcţie de cât de mult suportă fiecare. Întrucât şedinţa este foarte scurtă, se răceşte doar stratul superficial al pielii, în timp ce temeperatura organelor interne rămâne neschimbată. Procedura nu este toxică sau periculoasă şi este suportată mult mai bine decât băile "la copcă", pentru că aerul din cabină este uscat. Pune sângele în mişcare şi ia durerile cu mâna Terapeuţii dau asigurări că nu răciţi, din contră, scurta expunere la frig alertează imunitatea şi declanşează regenerarea intensă a organismului din interior

"La nivelul pielii sunt de 10- 15 ori mai mulţi receptori pentru rece decât pentru cald. Fiecare centrimetru al pielii conţine 14 terminaţii nervoase care răspund la rece şi doar 1-2 care răspund la cald. Răcirea unor segmente ale corpului până la -180 de grade determină un lanţ de reacţii de apărare, iar organismul începe să întinerească din interior", explică Cristian Anghelescu, terapeut la CrioBio. În primă fază, vasele de sânge se constrâng, după care se dilată şi circulaţia se intensifică, creşte gradul de oxigenare, iar organismul începe să producă mai multă căldură. Principalii beneficiari ai terapiei sunt cei care au dureri articulare, reumatism, boli neurologice şi tulburări de somn, depresii, hepatite, impotenţă şi alte disfuncţii sexuale, dereglări hormonale, afecţiuni ginecologice, boli de piele (psoriazis, acnee), cei care au suferit traumatisme, contuzii, fracturi sau luxaţii şi persoanele sensibile care răcesc des. REGULĂ. O şedinţă de criosaună durează în jur de trei minute, iar temperatura scade gradual până la -180 de grade C "Răcirea unor segmente ale corpului până la -180 de grade determină un lanţ de reacţii de apărare, iar organismul începe să întinerească din interior." CRISTIAN ANGHELESCU, terapeut la CrioBio INDICATĂ SPORTIVILOR Folosită pe scară largă de ciclişti şi de fotbalişti din Vest, dar şi de canotorii români Crioterapia este aplicată cu precădere în medicina sportivă, mai spun cei care au adus procedura şi în România. Marile cluburi de fotbal din Vest, cicliştii, canotorii au contracte cu centrele de criosaună unde se recuperează rapid după traumatisme musculare sau articulare, îşi dezvoltă forma fizică şi se pregătesc fizic şi mental înainte de competiţii. O serie de 15-25 de proceduri în criosaună creşte considerabil rezistenţa sportivilor. "Printre clienţii noştri se numără şi canotorii lotului naţional, care s-au relaxat aici înainte de campionat şi au spus că niciodată nu s-au simţit mai bine şi chiar au scos timpi mai buni. Şi cicliştii din Turul Franţei au avut criosaune mobile", precizează Stan Constantin, managing partner al centrului CrioBio din Bucureşti. După primele patru-cinci proceduri, apar primele rezultate: pielea devine mai catifelată, graţie producţiei accelerate de colagen, eventualele dureri dispar şi kilogramele încep să se topească. Pentru rezultate persistente în timp, sunt recomandate seriile de 10-20 de proceduri, în unele cazuri chiar şedinţe zilnice. În cazul tratamentului pentru bolile reumatice, sunt recomandate şi 2-3 proceduri pe zi. Contraindicaţii există doar în cazul copiilor sub 10 ani, gravidelor, cardiacilor, celor care suferă de hipotiroidie, TBC sau urticarie la frig.

Preţul unei proceduri este de 91 de lei, dar poate ajunge şi la 75 de lei, în cadrul pachetelor cu mai multe proceduri. ARMĂ ÎMPOTRIVA KILOGRAMELOR ÎN PLUS Energizează şi topeşte grăsimea. Se pot pierde şi 11 kg Crioterapia rezolvă şi probleme cosmetice şi elimină din kilogramele în plus. "Reîntinereşte pielea şi şterge ridurile, atenuează celulita şi intensifică metabolismul. În timpul unii proceduri se ard în jur de 200 de calorii, iar între şedinţe, cam 1.000-3.000 de calorii. Pacienţii au pierdut cam 7-10 kg după 20-30 de proceduri, în combinaţie cu o dietă sănătoasă", adaugă terapeutul Cristian Anghelescu, de la Criobio, din Capitală. "Nu am mai răcit, am slăbit, iar somnul a fost odihnitor" În timpul şedinţei, corpul eliberează endorfine (hormonul fericirii) în sânge, ceea ce face ca primul efect resimţit să fie o stare de bine şi o energie ce se menţine cel puţin şase ore. "Am făcut zece şedinte de criosaună anul trecut, în decembrie. Temperatura minimă la care am fost expus a fost de -186 grade Celsius. La câteva secunde, ţi se dă un «puf» cu azot. Senzaţia este interesantă, e rece ca şi cum te-ai da cu spray, vara, cu 100 de deodorante odată. După primele «pufuri», teama s-a risipit complet", poveşteste un bucureştean care a încercat procedura pe pielea lui. Bărbatul mai spune că a reuşit să dea jos 11 kg într-o lună de la prima şedinţă de criosaună, coborând după mulţi ani sub pragul de 100 kilograme şi menţinându- şi noua greutate, fără a modifica regimul alimentar. "Somnul de noapte de după fiecare şedinţă de criosaună este foarte odihnitor, dimineaţa te trezesti proaspăt, cu chef şi foarte odihnit. În plus, nu am răcit deloc în acea iarnă", îşi mai aminteşte bărbatul. 91 de lei este preţul unei şedinţe de criosaună în Capitală, dar poate ajunge şi la 75 de lei şedinţa în cazul în care se alege o variantă ce presupune un pachet de mai multe proceduri <iframe width="633" height="459" src="http://www.youtube.com/embed/mNq4rXBCqMw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News