Saudiţii nu sunt imuni la valul de proteste

Saudiţii nu sunt imuni la valul de proteste

Monarhia a interzis orice formă de opoziţie, după un al doilea val de manifestaţii. Un scenariu violent la Riad ar zgudui economia mondială.

Autorităţile saudite au decis să interzică orice formă de protest pe teritoriul ţării în contextul revoltelor din lumea arabă, departe de a se fi încheiat, după ce iniţial încercaseră să-şi asigure liniştea socială prin intermediul unui vast pachet de beneficii oferite populaţiei.

Măsura guvernului de la Riad, anunţată sâmbătă de Ministerul de Interne, survine unei manifestaţii organizate vineri de minoritatea şiită într-o provincie din est, bogată în terenuri petrolifere. Demonstranţii au cerut eliberarea deţinuţilor care, susţin protestatarii, au fost încarceraţi fără a avea parte de un proces, potrivit BBC.

"Legile regatului interzic categoric orice formă de demonstraţii, marşuri şi acţiuni de pichetare, deoarece acestea contravin Legii Islamice, Sharia, şi valorilor şi tradiţiilor societăţii saudite", se arată într-un comunicat publicat de Ministerul de Interne. Documentul atrage atenţia că poliţia "a fost autorizată să ia toate măsurile necesare împotriva celor care încearcă să încalce legea".

Ne puteți urmări și pe Google News

Generozitate şi fermitate

Măsura fermă luată de executivul de la Riad vine după ce monarhia saudită mizase iniţial pe veniturile sale consistente din exporturile de petrol pentru a descuraja orice formă de frământare socială şi politică. La jumătatea lunii februarie, după o primă rundă de proteste izolate, inspirate de revoltele din Tunisia, Egipt, Libia şi Yemen, regele Abdullah, proaspăt întors în ţară după un tratament urmat în Statele Unite, a anunţat lansarea unui ambiţios pachet de beneficii sociale.

În condiţiile în care în centrul manifestaţiilor antiguvernamentale din Arabia Saudită s-au aflat tinerii, guvernul saudit s-a grăbit să-şi centreze pachetul de măsuri sociale, în valoare de 37 de miliarde de dolari, pe nevoile acestui segment al populaţiei, în special şomajul, care este, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, de aproape 40 la sută.

Mai mult, tinerii care vor să îşi lanseze propria afacere, să-şi cumpere o casă după căsătorie sau să studieze în străinătate vor primi ajutor de la stat. Măsurile îi vizează şi pe angajaţii din sectorul public, cărora le-au fost majorate salariile cu 15 la sută.

Fiori în Occident

"Regele este singurul stâlp al stabilităţii din regiune acum", scria presa centrală, după prăbuşirea regimurilor Ben Ali şi Mubarak la Tunis şi Cairo. Un val de proteste violente în regatul saudit ar genera panică în cancelariile occidentale, în condiţiile în care Arabia Saudită este primul producător şi exportator de petrol din lume, cu rezerve estimate la 264 de miliarde de barili şi o producţie medie de 8,4 milioane de barili pe zi în luna ianuarie.

Petrolul saudit acoperă circa zece la sută din cererea mondială. În condiţiile în care, pe fondul violenţelor din Libia care au blocat industria petrolieră din statul nord-african şi au adus preţul barilului la un nivel ridicat, se discută posibilitatea suplimentării producţiei de ţiţei saudit; un scenariu similar celui libian la Riad ar avea consecinţe grave pentru economia mondială, cu atât mai mult cu cât unda de şoc s-ar resimţi şi în statele din jur, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, toate membre ale OPEC şi conduse de regimuri longevive.