Patru saudiți care au participat la uciderea jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi, în 2018, au primit instruire paramilitară în Statele Unite. Cu un an înainte, cei patru au fost instruiți în baza unui contract aprobat de Departamentul de Stat, a scris France 24.

Instrucția agenților de securitate a fost făcută la „Tier 1 Group‟, care este deținută de firma cu capital privat „Cerberus Capital Management‟.  Instrucția a avut un caracter defensiv și a fost concepută pentru a proteja liderii saudiți, a scris New York Times.

Reuters a cerut un comentariu la această știre dar Compania Cerberus a amânat răspunsul.

După apariția articolului din New York Times, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a vrut să facă precizări. Acesta a declarat că „în temeiul legii, Departamentul de Stat nu poate comenta niciuna dintre activitățile de export licențiat în domeniul apărării, descrise în articolele mass-media”.

Price a mai adăugat că politica SUA față de Arabia Saudită „va acorda prioritate statului de drept și respectării drepturilor omului”.

Jurnalistul ucis îl criticase pe prințul moștenitor saudit

Khashoggi, a fost un rezident american care a scris articole de opinie pentru Washington Post. Acesta l-a criticat în mod repetat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Jurnalistul a fost ucis și dezmembrat de o echipă de agenți din anturajul prințului în consulatul regatului din Istanbul în octombrie 2018. Un raport al serviciului informații american din februarie a aratat că prințul moștenitor a aprobat o operațiune de capturare sau ucidere a jurnalistului.

Louis Bremer, președinte executiv al Cerberus, a confirmat rolul companiei sale în instruirea a patru membri ai echipei care l-a ucis Khashoggi. Anul trecut a răspuns în scris la întrebările puse de membrii Congresului. A fost obligat să răspundă deoarece a fost nominalit pentru o funcție înaltă a Pentagonului în administrația fostului președinte Donald Trump, scrie Times

Dar parlamentarii nu au mai primit niciodată răspunsurile, deoarece administrația Trump nu le-a trimis la Congres înainte de a retrage nominalizarea lui Bremer. New York Times a declarat că Bremer i-a furnizat documentul.

Bremer a mai declarat că Departamentul de Stat al SUA și alte agenții guvernamentale sunt responsabile de verificarea forțelor străine instruite pe solul SUA, a scris Times.