Există un sat în România în care soarele răsare de două ori. Sigur, există o explicație științifică pentru acest fenomen, dar dacă alegi să-l vizitezi ai multe alte lucruri de făcut. Destul de ieftin și accesibil, și e și mai răcoare acolo.
Satul Rimetea din județul Alba este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România. Istoria, arhitectura și peisajele de vis sunt atuurile micuței localități de la poalele Munților Trascău. Ea are însă și o caracteristică unică.
Satul Rimetea din județul Alba a ajuns cunoscut grație unui fenomen ieșit din comun datorat reliefului din această zonă. În fiecare dimineață pare că soarele răsare de două ori.
Fenomenul unic are loc numai vara
Localitatea este situată chiar la poalele muntelui, iar zecile de creste ale vârfului Piatra Secuiului se află la est de Rimetea. Două dintre ele sunt mai înalte decât restul, astfel că atunci când soarele răsare dimineața, se înalță după prima creastă, după care dispare în spatele celei de-a doua. Aceasta blochează lumina răsăritului, însă apoi soarele răsare din nou, creând un fenomen unic care fură ochii privitorilor. Fenomenul are loc numai vara, la finalul lunii iunie și în timpul lui iulie, potrivit adevarul.ro.
Rimetea este satul de reședință al comunei cu același nume, situat în județul Alba, la 24 de kilometri de Aiud. Localitatea se află în vecinătatea crestelor pietroase ale Munților Trascău (Piatra Secuiului, 1.171 metri).
A fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu tiltul ”Europa Nostra” (1999) în scopul conservării patrimoniului cultural și arhitectonic.
Satul a fost propus să facă parte din patrimoniul UNESCO
Chiar de la intrarea în sat, te întâmpină căsuțe albe cu ferestre verzi de lemn. Multe au păstrat tradiția arhitecturii vechi de secol 19, care atrage foarte mulți turiști din străinătate.
Din cele 600 de case ale satului transilvan, jumătate sunt vopsite în alb. În urmă cu aproape 150 de ani (în 1870), localitatea a fost distrusă în urma unui incendiu, refăcută însă de localnici. Un arhitect UNESCO, ajuns la Rimetea în 1999, a fost fermecat de regiune și a propus intrarea localității în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe lângă arhitectură mâncarea gustoasă, specifică acestei zone, cucerește turiștii.
La marginea satului Rimetea există o moară de apă, despre care se spune că este cea mai veche din zona (1752), și o biserică unitariană, amplasată chiar în centrul satului.
Această zonă este perfectă și pentru drumeții. Cetatea Colțesti se află la doar 6 kilometri de sat, iar ceva mai departe Cheile Aiudului. Iubitorii de adrenalină găsesc în platourile depresiunii ocazia ideală pentru un zbor cu parapanta sau o sesiune de cățărare pe stâncile din împrejurimi, potrivit blogului travelminit.