Indiferenţa SATRAPULUI nord corean faţă de ameninţările lui Trump
- Antonia Hendrik
- 30 august 2017, 11:39
Un atac cu victime, întâmplătoare sau deliberate, ar expune regimul de la Phenian la represaliile SUA şi a aliaţilor săi, Japonia şi Coreea de Sud. Linia roşie pe care Kim ştie că n-o poate traversa, dacă nu vrea să se sinucidă, este agresiunea directă sau accidentală. Până una alta, Trump nu poate face nimic preventiv care să poată fi justificat. Ne-am întors în paradoxul din anii Războiului Rece, când monstruoasele arsenale ale SUA şi Rusiei erau complet inutile în conflictele locale, cum au demonstrat americanii învinşi în Vietnam şi ruşii în Afganistan. Oare avem de-a face cu impotenţa Superputerilor?
Totala, batjocoritoarea indiferenţă a satrapului nord corean Kim faţă de ameninţările lui Trump ca şi faţă de rezoluţiile ONU, demonstrează încă o dată că singurul, adevăratul duşman care o să-l doboare este el însuşi. Cu lansarea unei rachete balistice "care a traversat cerul de deasupra Hokkaido, marea insulă la nordul Japoniei, care a dezlănţuit a doua alarmă aeriană de după război, Kim Jong-un a riscat enorm, un risc de care nici măcar şi-a dat seama: dacă acea rachetă de mică încredere ca tot arsenalul de rachete nord corean, s-ar fi rupt în zbor şi bucăţi din ea ar fi făcut victime în rândul populaţiei din Hokkaido, semnalul pentru declanşarea unei acţiuni militare de represalii ar fi fost cu siguranţă dat" scrie editorialistul Vittorio Zucconi.
Pekinul a făcut cunoscut Washingtonului că niciun fel de atac preventiv nu va fi acceptabil pentru China şi că singura cale deschisă e aceea a presiunii economice şi diplomatice. Dar aceleaşi canale au clarificat că orice acţiune agresivă nord coreană l-ar lăsa pe KIm, clica sa şi forţa sa armată complet singuri în faţa furiei militare a SUA.
Dacă Kim decide să se sinucidă şi să tragă după el mii şi mii de coreeni, trebuie doar să lovească o ţintă reală, ca bazele americane, japoneze sau sud-coreene, la îndemâna rachetelor sale. Atunci şi-ar semna propriul certificat de moarte.
Un război cald, care la urma urmei ar duce cu sine la posibilitatea unei confruntări nucleare în Asia Orientală, depinde de instinctul de supravieţuire al celui mai dezechilibrat dintre protagoniştii dramei. Este şi speranţa ca una dintre acele rachete construite pentru a mulţumi pe micul despot, să nu cadă, din greşeală sau din pricina vreunei defecţiuni, deasupra unui oraş nord corean.