Satelitul operațional TIMED al NASA și defunctul satelit rusesc Cosmos 2221 au fost alarmant de aproape de a se ciocni la aproximativ 378 mile (608 kilometri) deasupra Pământului.
Satelitul operațional TIMED al NASA și defunctul satelit rusesc Cosmos 2221 au fost alarmant de aproape de a se ciocni la aproximativ 378 mile (608 kilometri) deasupra Pământului. Cele două bucăți mari de metal s-au apropiat la doar 20 de metri unul de celălalt într-o trecere de mare viteză pe care compania americană de urmărire a sateliților LeoLabs a descris-o ca fiind „prea aproape pentru confort”.
Specialiștii sunt îngrijorați
LeoLabs a declarat că, dacă cei doi sateliți s-ar fi ciocnit unul de celălalt, resturile rezultate ar fi creat „un risc crescut de coliziune pe o mare parte a orbitei joase a Pământului, dar mai ales pe orbitele inferioare din apropiere, folosite de constelații mari și de zborurile spațiale umane”. Cu alte cuvinte, Stația Spațială Internațională și stația spațială chineză, precum și constelații precum sateliții Starlink ai SpaceX, s-ar fi confruntat cu o amenințare reală din cauza resturilor rezultate.
Ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi ciocnit
Paul Byrne, profesor asociat de științe terestre, de mediu și planetare la Universitatea Washington din St. Louis, a declarat: „Am avut noroc... Dacă s-ar fi ciocnit, cantitatea de resturi de pe orbita joasă a Pământului ar fi putut crește cu 50%. Instantaneu”. Asta înseamnă până la 7.500 de noi fragmente de resturi spațiale.
Cifra ar fi fost atât de mare doar dacă cele două obiecte s-ar fi izbit direct unul de celălalt. Specialistul a mai spus că a fost că unul dintre panourile solare ale obiectului ar fi tăiat corpul principal al celuilalt obiect. „În acest caz, un obiect ar fi fost distrus, iar celălalt ar fi fost avariat”, creând până la 2.500 de bucăți de resturi periculoase care ar fi cauzat în continuare probleme pentru alți sateliți.
Ce spune NASA
NASA a anunțat că, deși cei doi sateliți nemanipulabili se vor apropia din nou unul de celălalt, „aceasta a fost cea mai apropiată trecere a lor în actualele determinări ale orbitei prevăzute, deoarece se îndepărtează treptat în altitudine”.
Incidentul arată o problema serioasă a gunoiului spațial de pe orbita joasă a Pământului. O serie de companii dezvoltă modalități de eliminare a deșeurilor, care cuprind în principal sateliți defuncți, piese de rachete uzate și resturi de coliziune, dar progresele au fost lente, potrivit digitaltrends.