

„S-a arătat în timpul anchetei că șase cetățeni ruși au petrecut timp pe teritoriul bulgar în jurul datelor exploziei”, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului Siyka Mileva într-o conferință de presă la Sofia. „Dovezile foarte fiabile pe care le avem conduc la concluzia că scopul a fost să oprească livrările” către aceste două țări, a adăugat ea.
Cele patru explozii, inexplicabile până în prezent, nu au provocat victime. Se pare că au fost declanșate de la distanță folosind aceeași procedură. Cea mai recentă a avut loc anul trecut într-un depozit de detonatoare situat în apropierea orașului Maglij (centru), Acest depozit aparține companiei militare de stat Arsenal, „de importanță strategică pentru securitatea națională”, după cum susține procuratura bulgară într-un comunicat de presă.
Două dintre celelalte depozite vizate, în 2011 și 2015, au fost, conform aceleiași surse, erau folosite de compania Emco a traficantului de arme bulgar Emilian Gebrev. Acesta a fost el însuși victima unei tentative de otrăvire în aprilie 2015 . Magistratul bulgar a declarat că există „suspiciuni extrem de întemeiate” că aceste evenimente ar putea fi legate. De asemenea, pare să se fi stabilit o legătură cu „crimele grave comise pe teritoriul altor țări”, o aluzie la explozia fatală într-un depozit de arme ceh în 2014 și la tentativa de otrăvire la Novichok a fostului agent dublu Sergei Skripal din Marea Britanie, în 2018.
„Suntem în cooperare cu Republica Cehă, pentru a încerca să determinăm existența unui canal rusesc”, a continuat Mileva. Guvernul de la Praga a acuzat săptămâna trecută serviciul secret rus că a provocat explozia din 2014, Acuzațiile au provocat o criză diplomatică, Moscova respingând orice acuzație în această afacere. Gebrev avea muniție și în depozitul de lângă satul Vrbetice din Cehia. În urma anunțului procurorilor, ministerul bulgar de externe l-a convocat joi pe ambasadorul rus „pentru o întâlnire”. „În curând vom fi acuzați că l-am ucis pe arhiducele Franz Ferdinand”, a declarat în bătaie de joc ministrul rus de externe Sergei Lavrov de la Moscova, sugerând că Sofia încearcă să „concureze” cu Praga.
Lavrov a cerut, de asemenea, Uniunii Europene să „analizeze situația” din Bulgaria și Republica Cehă, unde „antreprenorii privați sunt implicați în comerțul cu arme și depozitarea muniției”. Într-o declarație, Emco a acuzat că urmărirea penală a început târziu, după ce procuratura „a ascuns activitățile serviciilor rusești ani de zile”.
Potrivit unor surse militare ucrainene citate de site-ul anchetei Bellingcat, această companie „a jucat un rol crucial în consolidarea capacităților de apărare ucrainene atunci când integritatea teritorială a acestei țări a fost amenințată”. „Emco a fost singurul furnizor străin capabil să furnizeze armatei ucrainene muniție” compatibilă cu armele din epoca sovietică, a scris site-ul luni. În cazul otrăvirii Gebrev, trei ruși au fost inculpați anul trecut în lipsă, inclusiv un ofițer militar rus de informații, considerat, de asemenea, suspect în încercarea de otrăvire Skripal, scrieLe Figaro.