Evenimentul Zilei > International > Șase ruși, anchetați pentru sabotaje în Bulgaria. Ce urmăreau spionii lui Putin?
Șase ruși, anchetați pentru sabotaje în Bulgaria. Ce urmăreau spionii lui Putin?

Șase ruși, anchetați pentru sabotaje în Bulgaria. Ce urmăreau spionii lui Putin?

Parchetul bulgar a anunțat miercuri, 28 aprilie, că a stabilit o legătură între patru explozii suspecte care au avut loc între 2011 și 2020 la depozitele de muniție, pentru a opri livrările de armament către Ucraina și Georgia.

„S-a arătat în timpul anchetei că șase cetățeni ruși au petrecut timp pe teritoriul bulgar în jurul datelor exploziei”, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului Siyka Mileva într-o conferință de presă la Sofia. „Dovezile foarte fiabile pe care le avem conduc la concluzia că scopul a fost să oprească livrările” către aceste două țări, a adăugat ea.

Explozii în serie în Bulgaria

Cele patru explozii, inexplicabile până în prezent, nu au provocat victime. Se pare că au fost declanșate de la distanță folosind aceeași procedură. Cea mai recentă a avut loc anul trecut într-un depozit de detonatoare situat în apropierea orașului Maglij (centru), Acest depozit aparține companiei militare de stat Arsenal, „de importanță strategică pentru securitatea națională”, după cum susține procuratura bulgară într-un comunicat de presă.


Se reface Axa care a trecut întreaga lumea prin foc? Vor să-și transforme forța economică în putere geopolitică


A fost vizat și traficantul de arme bulgar Emilian Gebrev

Două dintre celelalte depozite vizate, în 2011 și 2015, au fost, conform aceleiași surse, erau folosite de compania Emco a traficantului de arme bulgar Emilian Gebrev. Acesta a fost el însuși victima unei tentative de otrăvire în aprilie 2015 . Magistratul bulgar a declarat că există „suspiciuni extrem de întemeiate” că aceste evenimente ar putea fi legate. De asemenea, pare să se fi stabilit o legătură cu „crimele grave comise pe teritoriul altor țări”, o aluzie la explozia fatală într-un depozit de arme ceh în 2014 și la tentativa de otrăvire la Novichok a fostului agent dublu Sergei Skripal din Marea Britanie, în 2018.

Sofia a fost acuzată că „se întrece” cu Praga

„Suntem în cooperare cu Republica Cehă, pentru a încerca să determinăm existența unui canal rusesc”, a continuat Mileva. Guvernul de la Praga a acuzat săptămâna trecută serviciul secret rus că a provocat explozia din 2014, Acuzațiile au provocat o criză diplomatică, Moscova respingând orice acuzație în această afacere. Gebrev avea muniție și în depozitul de lângă satul Vrbetice din Cehia. În urma anunțului procurorilor, ministerul bulgar de externe l-a convocat joi pe ambasadorul rus „pentru o întâlnire”. „În curând vom fi acuzați că l-am ucis pe arhiducele Franz Ferdinand”, a declarat în bătaie de joc ministrul rus de externe Sergei Lavrov de la Moscova, sugerând că Sofia încearcă să „concureze” cu Praga.Bill Gates a devenit apărătorul Big Pharma. Nici gând să renunțe la proprietatea intelectuală asupra vaccinurilor


Lavrov a cerut, de asemenea, Uniunii Europene să „analizeze situația” din Bulgaria și Republica Cehă, unde „antreprenorii privați sunt implicați în comerțul cu arme și depozitarea muniției”. Într-o declarație, Emco a acuzat că urmărirea penală a început târziu, după ce procuratura „a ascuns activitățile serviciilor rusești ani de zile”.

Potrivit unor surse militare ucrainene citate de site-ul anchetei Bellingcat, această companie „a jucat un rol crucial în consolidarea capacităților de apărare ucrainene atunci când integritatea teritorială a acestei țări a fost amenințată”. „Emco a fost singurul furnizor străin capabil să furnizeze armatei ucrainene muniție” compatibilă cu armele din epoca sovietică, a scris site-ul luni. În cazul otrăvirii Gebrev, trei ruși au fost inculpați anul trecut în lipsă, inclusiv un ofițer militar rus de informații, considerat, de asemenea, suspect în încercarea de otrăvire Skripal, scrieLe Figaro.

Generalii în rezervă îl somează pe Macron să oprească „dezintegrarea” Franței. Pericol de război civil

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.