Nicolas Sarkozy a preluat ieri prerogativele de presedinte al Frantei, inaugurand o noua "era" a schimbarii dupa cei 12 ani de presedintie ai lui Jacques Chirac.
Ales la 6 mai, cu 53,06a din voturi, Sarkozy, in varsta de 52 de ani, este cel de-al 23-lea presedinte francez si al saselea de la debutul celei de-a cincea Republici in 1958.
„Voi apara independenta Frantei, voi apara identitatea Frantei”, a declarat Sarkozy in prima sa alocutiune in calitate de presedinte, reluand teza „unirii intregii societati franceze dupa campania electorala tensionata de diviziune stanga-dreapta”. El a subliniat „nevoia de rezultate” impusa de voturile acordate de cetatenii francezi.
Codul nuclear, in mainile lui Sarkozy
Potrivit unui ritual protocolar minutios, el a sosit la ora 11.00 (12.00, ora Romaniei) in curtea Palatului Elysee, unde fusese intins covorul rosu.
Sarkozy a fost intampinat de Chirac, cu care a discutat apoi 35 de minute in biroul prezidential, timp in care Sarkozy a primit de la predecesorul sau codul de lansare a arsenalului nuclear al Frantei. Investirea in functie a noului sef de stat a fost salutata de garda de onoare cu 21 de salve de tun.
Sarkozy l-a aplaudat pe predecesorul sau cand acesta, vizibil emotionat, s-a urcat in masina pentru a parasi, ca un cetatean obisnuit, incinta Palatului Elysee.
La Berlin, in primele ore de mandat
Intr-o calatorie simbolica pentru atasamentul pe care Franta il acorda Uniunii Europene si principalului partener - Germania - Sarkozy s-a deplasat, in cursul dupa-amiezii de ieri, la Berlin pentru a se intalni cu cancelarul Angela Merkel.
Dincolo de simbolism, cei doi au avut si un subiect arzator de discutat, viitorul institutional al UE si creionarea lui in Tratatul constitutional „simplificat”, pe care noul presedintele francez l-a propus pentru deblocarea crizei provocate de respingerea documetului initial in referendumurile din Franta si Olanda.
Constient de dificultatea de a promova un text pe care francezii l-au respins in 2005 si din cauza temerilor fata de globalizare, Sarkozy a promis ca va pleda pentru „o Europa care ofera protectie, pentru ca sensul idealului european este protejarea cetatenilor Europei”.
Pe plan international, prioritatile Frantei lui Sarkozy vor fi drepturile omului si combaterea incalzirii globale, dar si o „uniune a Mediteranei” si dezvoltarea Africii.