Sarea de Himalaya, comoara din bucătărie. Ce spun studiile

Sarea de Himalaya este o sare pură, cu multiple beneficii pentru sănătate

Tot mai prezentă în coșul de cumpărături, sarea de Himalaya este privită ca o comoară în bucătărie. Pe de altă parte, beneficiile ar putea să fie anulate de consumul exagerat.

Sarea nu lipsește din casa niciunui român, fiind esențială în bucătărie. Multe gospodine preferă să cumpere sarea de Himalaya, pentru culoarea sa roz și calitatea excepțională, care dă un gust rafinat oricărui preparat.

Sarea de Himalaya este considerată una dintre mai pure săruri și datează de aproximativ 250 de milioane de ani, când Oceanul a acoperit cea mai mare parte a Terrei. Odată cu dispariția mării, au avut loc mișcări tectonice puternice, dând naștere masivelor din Himalaya. În mișcarea lor, acestea au determinat apariția unei sări pure.

Sarea de Himalaya ajută la detoxifierea organismului

Sarea de acest tip ar avea însă multe beneficii pentru sănătate. În primul rând ar ajuta la detoxifiere, fiind bogată în minerale și oligoelemente, în special fier, calciu și potasiu. De asemenea, ar permite o bună regenerare a sângelui. Nu sunt însă singurele posibile beneficii pe care sarea de Himalaya le-ar oferi organismului uman.

Sursa foto: Dreamstime

Ca aspect, această sare este mai puțin rafinată, boabele sunt mai mari și astfel se consumă mai puțin sodiu pe porție decât cea obișnuită. În general sarea de masă este mai puternic prelucrată decât cea de Himalaya. Mineralele pe care le conține din plin cea din urmă sunt sub formă coloidală, asta însemnând că sunt atât de mici încât celulele organismului le absorb cu ușurință.

Poate fi folosită la duş în scop detoxifiant. Pielea umedă se masează cu un pumn de sare, care se lasă să acţioneze între 1 şi 5 minute, apoi, se clăteşte. Pentru ca efectul detoxifiant să fie şi mai accentuat, se recomandă consumul unui pahar cu apă caldă înainte şi după duş.

Se crede că e benefică în multe boli

Sarea ar restabili echilibrul acido-bazic (PH-ul sangvin) și ar acționa asupra disconfortului apărut în urma refluxului gastric cronic. Este un puternic detoxifiant, dizolvă sau demontează toxinele și substanțele nocive din corp. Ajută, de asemenea, la eliminarea metalelor grele (mercur, plumb). În egală măsură, utilizarea apei sărate cu sare de Himalaya este foarte benefică în cazul unor boli ca osteoartrita, artrita, reumatismul deformant și calculii biliari. Sarea de Himalaya stimulează și reglează tranzitul intestinal, reacția fiind  imediată.

Conform unui studiu făcut în Australia, există și contraindicații. În timp ce o linguriță (5 g) de sare roz conținea cantități mici din toți nutrienții, nivelurile nu au contribuit în mod semnificativ la aportul de nutrienți, cu excepția sodiului care a atins ținta dietetică onsiderată optimă pentru organism.

Orice beneficii potențiale pentru sănătate oferite de conținutul mai mare de nutrienți din sarea roz ar fi anulate de cantitatea mare de sodiu care ar fi, de asemenea, consumată. Pe de altă parte, o probă de sare roz din Peru conținea un nivel de plumb care depășea nivelul maxim de contaminare. Riscul pentru sănătate, cauzat de mineralele nenutritive potențial dăunătoare, trebuie studiat în continuare de cercetători. Sarea roz ar trebui să fie consumată numai conform recomandărilor, adică <6 g de sare pe zi, din toate sursele de alimente și băuturi, conform ncbi.nlm.nih.gov.