Sârbii se întrec în OUĂ TARI. Campionatul Mondial de Ciocnit Ouă, la o oră de România

Sârbii se întrec în OUĂ TARI. Campionatul Mondial de Ciocnit Ouă, la o oră de România

Campionatul Mondial de Ciocnit Ouă are loc anual în Serbia, la Mokrin, o localitate aproape de granița cu țara noastră. Cu mașina, de la Timișoara, se ajunge în mai puțin de o oră și jumătate. La campionat participă sute de competitori, majoritatea din Serbia, dar și excentrici veniți special din China sau Africa de Sud. De câțiva ani și românii sunt nelipsiți în competiție.

Campionatul Mondial de Ciocnit Ouă ajunge în duminica Paștelui la a 27-a ediție. Concursul propriu-zis începe imediat după slujba religioasă. 

Există un juriu de specialiști într-ale ouălor și un monument dedicat ouălor, care va fi încondeiat, festiv, înaintea concursului. Concursul este unul cât se poate de serios. Există un arbitru obligat să verifice toate ouăle participanților: acestea nu pot fi decât de la găini, netratate chimic pentru întărirea cojii.  

Sârbii lovesc ouăle de dinți, iar sunetul le spune cât de tare e coaja

Ne puteți urmări și pe Google News

„Alegerea ouălor se face cu multe luni în urmă, sunt folosite numai ouă de găină, iar acestea provin de la păsări crescute în mediu natural, de aceea au şi coaja mai tare. Obţinerea acestui titlu este o mare onoare, există câteva familii din zonă din rândul cărora provine, de obicei, şi câştigătorul concursului”, a declarat Goran Dumitrov, reoprezentantul comunității din Mokrin.

Căutarea oului perfect a dezvoltat printre mokrineni tehnici speciale. Sârbii verifică ouăle cu dinții, și traduc tăria cojii prin sunetul scos. Pentru concurs, ouăle sunt fierte şi vopsite, aşa cum cere tradiţia sărbătorii creştine.

În timpul concursului, ouăle se ciocnesc doar în vârf, iar când coaja unuia crapă, cel rămas întreg se calfică pentru etapa următoare, până se ajunge la finală. Câştigătorul Campionatului va fi desemnat însă abia după ce oul care a rezistat cel mai mult este la rându-i spart, decojit, tăiat în două și mâncat, jumătate de către concurent, iar cealaltă jumătate de către arbitru.

Accesul spre satul sârbesc Mokrin se poate face prin punctele de trecere a frontierei  de la Jimbolia sau Lunga, cea din urmă aflată la doar câţiva kilometri de localitatea sârbă. Accesul românilor în Serbia este posibil pe baza cărții de identitate, în cazul persoanelor majore.