Sărbătorile vin, dar fără colindători. Zona în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi de până la 1.000 de lei

Sărbătorile vin, dar fără colindători. Zona în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi de până la 1.000 de leiTradiții de Crăciun. Colindători. Sursa foto: Arhiva EVZ

În pragul sărbătorilor de iarnă, începând cu Sf. Nicolae, Crăciunul, Anul Nou şi terminând cu Boboteaza, românii trec printr-o stare sufletească specială. De la preparatul bunătăților de porc, cozonaci, prăjituri alese, până la colinde şi urări de noul an. Dar anul acesta, în anumite zone ale ţării, colindătorii vor fi amendați dacă nu respectă niște reguli.

Sărbătorile de iarnă ne transformă radical pentru că este singurul anotimp din an în care avem parte de tradiții incredibil de frumoase şi bine păstrate. În timp ce gospodinele prepară bucate alese în casele curate, calde și primitoare, colindătorii sunt cei mai așteptați pentru a fi omeniți cu se cuvine după ce termină de colindat.

Dar, din păcate, vor fi şi români care nu vor mai auzi colinde, pentru că într-un oraș din România polițiștii anunță că cei care pleacă la colindat și nu au aprobare de la primărie riscă o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Amenda este individuală, deci toți membrii grupului vor fi sancţionaţi

Anul acesta de sărbători colindătorii nu se mai pot desfășura în Brașov. Poliția Locală i-a anunțat că în cazul în care vor pleca la colindat și vor lua cu ei și o boxă portabilă vor fi sancționați. Iar cei care nu renunță la boxa portabilă trebuie să meargă la primărie pentru a cere aprobare.

„Instituția noastră este pregătită să intervină în astfel de situații. Conform legii 61, tulburarea liniștii și ordinii publice, se sancționează contravențional cu amendă între 200 și 1.000 de lei. Sunt și grupuri de colindători care în baza unui acord eliberat de Primăria Municipiului Brașov pot să desfășoare astfel de activități pe domeniul public.

Nu cred că acei colindători cu boxe portabile, capre, urși ar fi autorizați. Îi legitimăm, verificăm dacă au acord sau abonamente care să îi împuternicească să desfășoare astfel de activități, în caz contrar, individual sunt sancționați contravențional”, a declarat Dragoș Ioniță, din cadrul Biroului Operațiuni Operative al Poliției Locale Brașov, potrivit brasovcity.ro.

Nu doar Brașovul este cel care pune limite colindătorilor

Anul trecut, același lucru s-a întâmplat și în unele zone din București. Colindătorii au fost amendați de polițiștii. Iar primarul sectorului 6 a susținut acțiunea oamenilor legii.

„Colindele la boxe cu mulți decibeli nu sunt colinde. Cum spunea un locuitor al Sectorului 6, în cazul colindelor, nu este vorba de o boxă plimbată… Este vorba despre altceva (modestie, talent, implicare, tradiție)”, declara primarul Sectorului 6.

Aşa că, am ajuns să trăim şi astfel de vremuri în care se spune că colindatul tulbură liniștea publică când toată lumea ar trebui să se bucure de spiritul acestor sărbători unice de iarnă.

Maramureșul este de neîntrecut, pregătirile se fac pe tot parcursul anului

În Maramureș, de Crăciun satele răsună cu vocile colindătorilor, iar în gospodării se păstrează vii numeroase tradiții și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă.

De exemplu, în Ajunul Crăciunului, în orașe, dar mai ales în satele maramureșene pot fi văzute grupuri de colindători, tineri și bătrâni, care se adună și vestesc Nașterea Domnului din casă în casă. Pe lângă celebrul obicei al colindatului, aici pot fi văzute și alte tradiții nealterate, precum umblatul cu „steaua”, umblatul cu „capra” sau jocul moșilor.

Să sperăm că nu se va atinge nimeni de această zonă în care tradițiile se păstrează cu sfințenie.

Ne puteți urmări și pe Google News