Centrul Cultural Româno-Israelian, în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Primăria Municipiului Moineşti şi Primăria oraşului Rosh Pinna, Israel, vă invită mâine,17 decembrie 2014, de la ora 12.00, la evenimentul cultural „Sărbătoarea Luminilor – Hanuka”.
În cadrul programului evenimentului vor fi prezentate scurte descrieri ale proiectelor „România draga mea – Shalom România!”, „Moineştul de ieri şi de azi” şi „Rosh Pina de ieri şi de azi – Istoria fondării localităţii Rosh Pina”, prima localitate agricolă din Israelul de azi. Prezentările vor fi urmate de o conferinţă de presă, invitându-vă, de asemenea, la vizionarea expoziţiei documentare „De la Moineşti la Rosh Pina!”, urmate de un scurt program artistic.
Hanuka este o sărbătoare frumoasă, este Sărbătoarea luminii. Este sărbătoarea speranţei, a dorinţei împlinite, o sărbătoare când copiii cântă nişte cântecele foarte frumoase, este ca o lumină a speranţei. Sărbătoarea Hanuka sau Chanukah celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment petrecut cu mai bine de 2000 de ani în urmă. În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători care justifică atributul de „Sărbătoarea luminilor”. Talmudul spune că obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească public minunea. În timpul revoltei împotriva elenilor, Menora a fost aprinsă opt zile - miracolul de Hanuka -, iar această tradiţie este perpetuată prin aprinderea a opt lumânări pe Hanukie. Lampa se aprinde o dată cu lăsarea nopţii, cu circa jumătate de ceas înainte de asfinţit. Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu. Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminiţele sunt aprinse. Hanuka a căpătat în ultima vreme o importanţă mult mai mare, devenind un substituit al Crăciunului pentru copiii evrei crescuţi într-un mediu creştin. Hanuka se sărbătoreşte în familie.