SĂRBĂTOARE DE COŞMAR pentru şoferi. RECORD de permise suspendate şi AMENZI DE CIRCULAŢIE în minivacaţa de Ziua Naţională. Primele DOSARE PENALE pentru articole PIROTEHNICE | Bilanţul MAI din ultima săptămână
- Petrisor Cana
- 5 decembrie 2015, 12:20
În cadrul acţiunii naţionale "Sărbători de iarnă în siguranţă", demarat de Ministerul Afacerilor Interne, poliţişttii au aplicat, în această săptămână, un număr record de amenzi de circulaţie - peste 13.000 - şi au ridicat peste 2.300 de permise de conducere. În aceeaşi perioadă, care a coincis cu minivacanţa de Ziua Naţională a României, peste un milion de persoane au tranzitat graniţele României. De asemenea, au fost întocmite primele dosare penale pentru deţinerea ilegală a materialelor pirotehnice. Printre infracţiunile de sezon înregistrate în ultimele şapte zile se numără şi comerţul ilegal cu pomi de Crăciun.
Rezultatele obținute în această săptămână de către structurile Ministerului Afacerilor Interne în aplicarea Planului de măsuri "Sărbători de iarnă în siguranță", au fost prezentate, sâmbătă, de către purtătorul de cuvânt al MAI, comisar de poliție Monica Dajbog,
Brazi confiscați
În domeniul silvic – au fost constatate 100 de infracțiuni, s-au aplicat 332 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 400.000 de lei și a fost confiscat material lemnos în valoare de peste 180 de mii de lei. În plus, au fost confiscați pomi de Crăciun, transportați fără aviz de însoțire valabil, în valoare de peste 20.000 de lei.
Primele dosare penale pentru deținere de articole pirotehnice
În domeniul materiilor explozive – au fost sesizate 19 infracțiuni pentru care s-au deschis dosare penale, s-au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale și s-au confiscat articole pirotehnice în valoare de 2.379 de lei.
În domeniul combaterii evaziunii fiscale – au fost sesizate 45 de infracțiuni, dintre acestea 13 referindu-se la încălcarea regimului produselor alimentare. S-au aplicat peste 1.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 680.000 de lei, iar valoarea produselor confiscate depășește 71.000 de lei.
Din dispoziția ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, aceste acțiuni vor continua și în zilele următoare, inclusiv în colaborare cu ANAF, Garda de Mediu și Agențiile Sanitar-Veterinare.
Pe lângă aceste acțiuni și controale, Poliția Română a desfășurat și alte activități de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, protejare a patrimoniului şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, intervenind la peste 14.700 de evenimente și constatând peste 3.000 de infracțiuni.
La nivel național, polițiștii au aplicat în total amenzi de peste 13 milioane de lei și au confiscat bunuri în valoare de aproximativ 300 de mii de lei.
Aproape 13.000 de amenzi de circulaţie
În domeniul siguranței rutiere, Poliția a desfășurat un număr mare de misiuni de fluidizare a circulației, în special în perioada zilelor libere când s-au înregistrat valori de trafic ridicate. Au fost reținute 2.376 de permise de conducere dintre care 374 pentru depășirea regimului de viteză și 335 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Totodată, polițiștii au sancționat 12.909 de conducători auto pentru depășirea vitezei legale, 259 pentru consum de băuturi alcoolice și 33 pentru lipsa anvelopelor de iarnă. De asemenea, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale administratorilor de drumuri pentru neîndeplinirea obligațiilor legale.
Turiști în pericol, salvați de jandarmi
Jandarmeria Română a fost la datorie cu 600 de echipaje și patrule în stațiunile și locurile cu aflux mare de turiști pentru a preveni faptele antisociale și pentru a oferi sprijin cetățenilor.
Jandarmeria Montană a intervenit în ajutorul a peste 40 de persoane aflate în situații de pericol fie că a fost vorba de turiști rătăciți pe traseele montane sau de persoane ale căror autoturisme au rămas blocate din cauza zăpezii.
Pentru a veni în sprijinul turiștilor care se vor afla în următoarea perioadă în stațiunile montane, Jandarmeria Română a început încă de ieri instalarea a 50 de panouri de informare și semnalizare turistică în județele Argeș, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Harghita, Dâmbovița, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Sibiu și Suceava. Panourile oferă informații despre traseele montane și obiectivele turistice din zonă.
Peste 10.000 de intervenții la situații de urgență
În ultima săptămână, pe linia gestionării situațiilor de urgență, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat peste 10.000 de intervenții.
Dintre acestea, 5.738 au fost intervenții SMURD, 27 pentru descarcerare, 53 pentru salvarea persoanelor și 464 de alte tipuri de situații de urgență, inclusiv pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice. În total, 5.574 de persoane au fost asistate și 275 salvate de către structurile pentru situații de urgență.
Așa cum știți, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost emise mai multe avertizări de cod galben și cod portocaliu de vreme severă sau inundații care au afectat județele din mai multe zone ale țării.
Angajații Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru sprijinirea populației în toate localitățile unde au avut loc inundații. Principalele misiuni au vizat îndepărtarea apei din curți și grădini, deblocarea unor segmente de drum și refacerea unor poduri sau podețe.
În toată această perioadă nu au fost înregistrate comunităţi izolate și nici efecte grave care să impună evacuarea de persoane.
Cu sprijinul aeronavelor Inspectoratului General de Aviație, 30 de pacienți au fost transportate de urgență la unitățile medicale.
Pe linia prevenirii incendiilor, săptămâna aceasta, pompierii au efectuat 643 de controale, fiind identificate 130 de obiective economice care nu dețineau autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 1.179 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 3.500.000 de lei, iar în cazul a șapte obiective economice s-a luat decizia suspendării funcționării.
Aproape un milion de persoane au tranzitat punctele de trecere a frontierei
Așa cum vă anunțam și la sfârșitul săptămânii trecute, la nivelul Poliției de Frontieră continuă controalele amănunțite în punctele de trecere, iar la frontiera verde sunt în desfășurare misiuni de creștere a nivelului de siguranță, inclusiv pe baza unor planuri comune cu Jandarmeria Română, așa cum se întâmplă în județele Timiș, Caraș-Severin și Arad.
Pentru fluidizarea traficului sunt luate măsuri de pregătire a creșterii numărului arterelor de control din punctele de trecere a frontierei și de suplimentare, după caz, a numărului de polițiști de frontieră.
Având în vedere că în această perioadă foarte mulți români intenționează să călătorească în străinătate, le recomandăm să verifice din timp dacă documentele de călătorie – Cărțile de Identitate sau Pașapoartele, după caz – sunt în termenul de valabilitate pentru a evita astfel neplăceri înainte de plecarea în vacanță.