Sărățele sunt printre primele delicii pe care românii le așează pe masa de sărbători. Musafirii sunt întâmpinați cu o astfel de „gustare” sărată, urmând să se bucure apoi de bucatele tradiționale. Se pregătesc rapid și vor fi pe placul tuturor.
Sărățele cu telemea și chimen
Pentru această rețetă poate fi folosită brânza telemea, cașcavalul sau chiar parmezanul rămas prin frigider.
Este important să adaugi o cantitate generoasă un unt/untură și smântână, care vor frăgezi aluatul. Ingredientele de care vei avea nevoie:
- 400 grame de făină
- 250 grame de brânză
- chimen
- 150 de grame unt sau untură de porc
- 120 grame de smântână
- 2 ouă
Cum le prepari
Ouăle și untul sau untura se pun în bolul unui mixer și se amestecă până când compoziția ajunge la o textură cremoasă. Peste cele două ingrediente se adaugă smântâna, sarea, chimenul și brânza rasă.
Făina se încorporează treptat în acest aluat fraged, care nu conține vreun agent de creștere precum drojdia, bicarbonatul sau praful de copt.
Sărățele cu telemea și chimen. Vor fi pe placul musafirilor
Aluatul se lasă la frigider pentru 30 de minute sau peste noapte. Ulterior, acesta se scoate și se lasă la temperatura camerei timp de un sfert de oră, iar apoi se pot forma sărățele. Pentru acest pas se poate folosi o formă specială pentru sărățele sau aluatul se poate tăia cu ajutorul unui cuțit.
Sărățele se așează în tavă la distanța de 1 centimetru și se ung cu ou. Deasupra se poate presăra cașcaval, parmezan sau semințe de mac și susan. Acestea se coc la o temperatură de 200 de grade. Este important să verifici cuptorul pe parcursul procesului de coacere. Având în vedere că sărățelele sunt subțiri, se pot rumeni mai tare decât ar trebui.
Acest aluat poate fi folosit pentru prepararea biscuiților sărați sau ca bază pentru o tartă cu legume și carne tocată.