Sarailii moldoveneşti, cu mărar şi cozi de ceapă. Rețetă din Basarabia

Sarailia este o plăcintă învârtită, din aluat filo, umplută cu brânză proaspătă de vaci , mărar şi cozi de ceapă.

Sarailiile reprezintă bucate tradiţionale moldoveneşti şi sunt nelipsite la anumite sărbători, cum este de exemplu Duminica Mare. Aceste plăcinte nu lipsesc nici la clăcile moldoveneşti, cum ar fi de exemplu, constricţia unei case, la curăţatul fântânilor sau la instalarea unei răstigniri la o răscruce de drum, obicei răspândit în stânga Prutului.

Este o reţetă de vară, iar pentru reuşita produsului se consideră că mărarul şi cozile de ceapă pentru umplutură  trebuie culese din grădină cu puţin timp înainte de a începe să facem plăcintele, pentru a păstra aromele naturale. Desigur, că nu toate gospodinele au grădină cu verdeţuri pe lângă casă, oricum se recomandă, când le cumpărăm din supermarket, să avem grijă să fie proaspete şi nici într-un caz veştede. De asemenea, se recomandă brânza proaspătă, cu un procent de grăsime nu mai mic de 10 %.

Ingrediente sarailii cu brânză și mărar

  • 500 ml lapte cald
  • 800 gr brânză proaspătă de vaci
  • 700-800 gr făină
  • 3 ouă
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 lingură de sare
  • 2 linguri de ulei
  • cozi de ceapă verde
  • 1 legătură de mărar

Cum se prepară aluatul şi umplutura pentru sarailii

Rețeta este una simplă și la îndemâna oricui. Așa că, primul pas în prepararea aluatului este să amestecăm ingredientele (laptele cald, făina, drojdia uscata, sarea uleiul), după care să frământăm aluatul până când toate ingredientele s-au combinat bine.

Pasul doi este să acoperim aluatul și să îl lăsăm să se odihnească 30-40 de minute, cu un prosop peste, într-un loc călduț, ori ferit de frig.

Pasul trei este să pregătim umplutura, în timp ce aluatul este lăsat să se odihnească.

Așadar, pentru umplutură: se bat ouăle foarte bine, se taie mărarul verde și cozile de ceapă foarte mărunt. Brânza de vaci o punem în compoziție după e a fost mărunțită. Sare după gust. Și amestecăm.După toate astea, din aluat facem biluțe, pe care le întindem în cerc cu diametrul 15 cm. Le ungem bine-bine cu ulei și le clădim una peste alta.

Foaia unsă cu ulei o așezăm pe masă și întindem de la mijloc spre margine și o întindem în toate părțile până se face filo.

Începem prin a modela plăcintele, după care adăugăm compoziția. Le așezăm pe tavă, care a fost unsă cu ulei și pe care am pus o folie de copt. Le ungem bine cu gălbenuș de ou + 2 linguri lapte. Le băgăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade, 40-45 de minute.

Când le scoatem din cuptor tot le ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte. Le acoperim cu un prosop pentru 15-20 min.