După dezvăluirea unor afaceri imobiliare necurate cu banii din donațiile săracilor, o altă bombă a fost dezgropată în grădina Vaticanului.
Când a fost ales Papă, Francisc a făcut jurământ pentru o Biserică săracă în slujba săracilor. În curând, promisiunea i s-ar putea îndeplini. În orice caz, asta este ceea ce afirmă un important ziarist, Gianluigi Nuzzi.
Acesta este specializat în scandalurile financiare legate de Vatican, iar cărțile sale pe această temă au un succes răsunător. Celebritatea lui Nuzzi s-a datorat cărții despre Vatileaks 2. Ca și un proces în 2016, pentru că a obținut și dat publicității documente secrete ale Sfântului Scaun, din care a scăpat până la urmă cu bine.
Cu ultima sa carte, „Judecata de Apoi”, care tocmai a apărut în librării, Gianluigi Nuzzi o ia din nou de la capăt, scrie ziarul francez Les Echos. Nuzzi ia la puricat bilanțul din 2018 al Vaticanului, constatând că situația financiară se înrăutățește de la an la an.
Bazându-se pe conturile APSA (organismul care gestionează bunurile Sfântului Scaun), el estimează că deficitul Vaticanului este de 43,9 milioane de euro în 2018, după ce cu un an înainte fusese de 32 de milioane.
Situația este deosebit de gravă, spune Nuzzi, astfel încât doar un miracol poate aduce o redresare. Aceasta, mai ales din cauză că patrimoniul imobiliar este prost gestionat. Cu o valoare estimată de 2,7 miliarde de euro, acesta cuprinde circa 800 de proprietăți goale, în timp ce 15% din cele 3200 de bunuri închiriate sunt puse la dispoziție cu titlu gratuit, iar altele la prețuri preferențiale.
Un raport intern al Vaticanului este cât se poate de limpede: „deficitul este recurent și structural” și „a atins niveluri îngrijorătoare, prezentând riscul de a duce la faliment în lipsa unor intervenții urgente”.
Cartea lui Nuzzi vine după o anchetă a săptămânalului L’Espresso, care a dezvăluit cum sute de milioane de euro din donații au fost investiți în operațiuni financiare obscure, „ca și când Vaticanul ar fi o bancă comercială într-o țară off-shore”.
Aceste dezvăluiri l-au determinat pe unul dintre consilierii apropiați ai Papei să reacționeze indignat: „Am impresia că există o strategie precisă de discreditare”, a declarat cardinalul Oscar Maradiaga. „A spune că Vaticanul riscă falimentul este fals, ei vor să lovească în pontificat: mai întâi zugrăvind o Biserică alcătuită în majoritate din pedofili, acum, arătând o neglijență economică. Nici vorbă de așa ceva.”
Cu toate acestea, Papa pare să ia în serios situația și a cerut să se facă lumină în cazul în care există eventuale malversațiuni. În ceea ce privește operațiunile imobiliare din străinătate, a fost deschisă o anchetă la Londra și Paris. O altă anchetă va investiga modul de întrebuințare al donațiilor credincioșilor.
În plus, la începutul lunii, Papa Francisc l-a numit pe Giuseppe Pignatone ca președinte al Tribunalului de Stat al Cetății Vaticanului.
Acest fost procuror de la Roma a coordonat ancheta Mafia Capitale și este specializat în afaceri de corupție.