Imigranţii care caută o viaţă mai bună în ţările vestice nu pot şterge influenţa ţării natale când vine vorba de performaţa academică a copiilor lor, informează un studiu din ultima ediţie a revistei American Sociological Review.
Sociologii Mark Levels, Jaap Dronkers şi Gerbert Kraaykamp au descoperit că influenţele la scară largă, cum ar fi cele legate de ţara de origine, ţara de destinaţie şi comunitatea imigrantă, au un rol important în rezultatele educaţionale ale copiilor imigranţi, informează stiinta.info.
Cercetarea a luat în considerare rezultatele la matematică a mii de copii imigranţi în vârstă de 15 ani, aflaţi în 13 ţări vestice, provenind din 35 de ţări diferite. Rezultatele indică faptul că dezvoltarea economică şi condiţiile politice din ţara natală a unui imigrant au impact asupra succesului academic al copilului aflat în ţara de destinaţie.
Copiii imigranţi ce provin din ţări cu un nivel scăzut de dezvoltare economică au rezultate şcolare mai bune decât cei care provin din ţări ce au un nivel mai mare de dezvoltare economică. Copiii imigranţilor din ţări cu un mediu politic instabil au rezultate şcolare mai slabe comparativ cu alţi copii imigranţi.
La acest studiu au participat 7.403 copii de 15 ani din 35 de ţări diferite ce locuiau în 13 ţări gazdă.