„Sărăcia energetică”. Câţi români au primit AJUTOARE de la stat pentru PLATA FACTURILOR la încălzire

„Sărăcia energetică”. Câţi români au primit AJUTOARE de la stat pentru PLATA FACTURILOR la încălzire

Mulţi români sunt prea săraci pentru a-şi plăti facturile pentru încălzirea pe timp de iarnă. În aceste condiţii, statul cheltuieşte anual sume uriaşe pentru a-i ajuta să treacă de perioada rece. Problema este că scumpirea energiei şi a gazelor face ca ponderea acestor cheltuieli să fie tot mai mare în venituri, mai ales dacă ne referim la cei peste un milion de români care câştigă salariul minim pe ţară.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege şi care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. 

Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Din datele primite de la Ministerul Muncii, în 2008, an de boom al economiei, peste 4,1 milioane de români beneficiau de ajutor pentru încălzire, dar numărul beneficiarilor s-a modificat semnificativ. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a modificat, în ultimii ani, normele de acordare a acestui ajutor, iar în prezent numărul beneficiarilor a ajuns la 558.336, arată Ministerul Muncii. 

Dacă în 2008, statul a cheltuit circa 1,2 miliarde de lei pe aceste subvenţii, suma calculată pentru 2016 se ridică la 202,8 milioane lei. 

Comparativ, anul trecut s-au înregistrat 692.000 beneficiari, suma plătită fiind de 197,7 milioane lei. 

Potrivit legii, beneficiază de sprijin familiile care obţin până la 786 lei pe membru de familie, respectiv persoanele singure cu venit de până la 1.082 lei. Pentru cei cu limită a veniturilor de 155 lei, subvenţia lunară este de 262 lei pentru încălzirea cu gaze, 240 lei pentru cea cu energie electrică, ori de 54 lei - pentru lemn, cărbune sau combustibili petrolieri.