Săraca Deltă bogată

Săraca Deltă bogată

În timp ce autorităţile române dau din colţ în colţ şi recunosc că există fonduri europene de sute de milioane de eur neaccesate în domeniul pisciculturii, pescarii din Delta Dunării se chinuie să supravieţuiască în condiţii de sărăcie cumplită.

Oamenii Deltei au profitat de prezenţa ministrului agriculturii la Uzlina, unde i-a insoţit pe comisarii europeni Dacian Cioloş şi John Dalli şi şi-au spus ofurile. Mai marele agriculturii a aflat astfel că pescarii nu-şi pot construi nici măcar nişte cherhanale în care să-şi poată vinde peştele. Cele existente aparţin unor oameni de afaceri din afara Deltei, care impun preţuri de monopol.

„Dacă am avea cherhanaua noastră, puteam să vindem la un preţ mai convenabil, noi fiind producători şi vânzători în acelaşi timp. Dar nu ne ajută consiliul local, care refuză să ne dea nouă, pescarilor din Jurilovca, în concesiune 2.000 de metri pătraţi de teren nouă şi noi nu avem bani”, se plânge pescarul Ivan Maxim.

Ministrul agriculturii a încercat să le dea speranţe şi a recunoscut că abia de acum încolo, „vom începe cu proiecte mici în comunităţile din Deltă, dar mai există un întreg proces care trebuie parcurs până în momentul în care vor veni efectiv banii pentru o grădiniţă, o şcoală sau o cherhana”.

Pescarii sunt sceptici

Potrivit comisarului european Dacian Cioloş, „banii pot veni şi până în 2015”. Asociaţiile de pescari din Delta Dunării sunt însă mai mult sceptice. „Astea sunt nişte bancuri, eu nu cunosc nicio persoană care să fi depus documente pentru fonduri europene, birocraţia te omoară, să baţi aiurea pe la toate uşile să te rogi pentru o semnătură, eu nu m-aş încurca cu aşa ceva”, zâmbeşte a lehamite pescarul Călin Ivanov din Mahmudia.

Comisarul european Dacian Cioloş crede că oamenii din Deltă pot fi ajutaţi. „Trebuie idei şi perseverenţă pentru că bani sunt, pentru Delta Dunării sunt disponibili peste 100 milioane euro. Trebuie să existe un intermediar între cei care îi pot folosi în mod concret şi cei care trebuie să respecte nişte norme, nişte reguli, trebuie o asistenţă tehnică şi nu neapărat la nivel public, ci şi la nivel privat, neguvernamental”, consideră Dacian Cioloş. Atestarea produselor tradiţionale

Până atunci însă, comisarii europeni au prezentat încă o soluţie: atestarea produselor tradiţionale locale la nivel european. „Până la sfârşitul anului voi propune Consiliului UE şi Parlamentului European un pachet legislativ de reformă a politicii de calitate în sectorul agroalimentar la nivel european, cel care reglementează indicaţiile geografice, denumirile de origine protejată pentru produsele alimentare”, a explicat Dacian Cioloş.

Colegul său, comisarul european pe sănătate şi protectţia consumatorilor, John Dalli, a dat asigurări că „vom  lucra împreună cu Dacian Cioloş pentru urgentarea aplicarii şi autorizării acestor produse tradiţionale”.

Ne puteți urmări și pe Google News