Șapte concluzii reieșite din Discursul lui Biden vizând Starea Uniunii

Șapte concluzii reieșite din Discursul lui Biden vizând Starea UniuniiSursa foto: Administratia Prezidentiala

Discursul președintelui nu a venit cu propuneri importante, dar el s-a declarat dispus să colaboreze cu republicanii, deși i-a parat pe contesstatri și a încercat să îndepărteze temerile democraților legate de vigoarea sa până în 2024.

Marți, în cursul celei de-a doua alocuțiuni cu privire la Starea Uniunii, președintele Biden le-a adresat republicanilor un apel la unitate, dar s-a angajat să nu renunțe la programul său legat de economie, el neînaintând niște idei noi reformatoare, discursul fiind altminteri plin de obișnuitul șir de reușite repurtate pe parcursul celor peste patru decenii de prezență în viața politică.

Trecând rapid printre declarațiile sale deja pregătite și, în direct, implicându-se uneori în dispute cu adversarii săi din congres, Biden – care, la cei 80 de ani ai săi, este cel mai în vârstă președinte din istorie – a apelat la platforma cea mai clară pe care i-o permitea funcția ca să-și sprijine argumentele pentru eventuala sa realegere, calificând propunerile politice ale republicanilor drept contrare celor ale majorității americanilor, deși el s-a oferit să coopereze în toate domeniile.

Pentru Biden, discursul a reprezentat un prilej de a le demonstra susținătorilor săi că încă mai dispune de capacitatea politică pentru a-i îndrepta spre victorie în 2024, deși sondajele demonstrează că majoritatea democraților ar dori pe cineva dintr-o nouă generație (la sfârșitul celui de-al doilea mandat, el ar avea 86 de ani). După câteva șovăieli la început, președintele a devenit energic și combativ, ba chiar a dat dovadă de umor și le-a dat replici neașteptate contestatarilor săi republicani într-un context care nu ar fi permis improvizații.

Prestația sa ar putea îndepărta dubiile legate de vigoarea sa în calitate de candidat din 2024

Într-un discurs care a durat o oră, Biden a susținut în mod repetat că America trebuie “să termine treaba” – o aluzie voalată la faptul că alegătorii ar trebui să îi acorde un al doilea mandat exact pentru asta. De aproape zece ori, el a tot pomenit realizările administrației sale – păstrarea prețului redus al medicamentelor, majorarea impozitelor pentru bogațI, o îngrijire a copiilor și niște cheltuieli de întreținere a locuințelor acceptabile și multe altele – dar el a spus că mai are multe de făcut.

După doi ani de președinție, estimările președintelui legat de progresul țării erau menite a fi un impuls dat viitoarei sale campanii, o modalitate de a stabili termenii dezbaterilor indiferent dacă el s-ar confrunta din nou cu fostul președinte, Donald J. Trump, sau cu vreun alt contracandidat republican.

El și-a mai redus din program în eventualitatea  unei perioade când guvernul ar fi divizat

Biden a revenit mereu la o serie de afirmații familiare, înscrise deja în rutina sa prezidențială – un angajament de a întări “sufletul națiunii”, promisiunea de a “reface o economie de sus până jos”, eforturi de a crea “o economie în care nimeni să nu fie lăsat în urmă”,  critici la adresa “marii tehnologii” și a “marilor companii petroliere” și referiri la sfaturile pe care ”Joey” (numele său din copilărie, n. red.) le-a primit de la tatăl său.

Dar discursul lui Biden nu a fost marcat de noi inițiative majore, el însemnând doar un accept al realității unui guvern divizat, cu niște republicani care controlează acum Camera Reprezentanților. Asta a reprezentat o izbitoare îndepărtare de aparițiile anterioare ale președintelui în fața unui Congres controlat de democrați, când el pleda pentru noi cheltuieli în valoare de trilioane de dolari pentru a reforma semnificativ programele guvernului în privința sănătății, a îngrijirii copiilor, legate de schimbarea climei, de impozite, de infrastructură și câte altele.

El nu s-a îndepărtat de aceste priorități, dintre care, pe unele chiar a reușit să le rezolve, cel puțin în parte, în ultimii doi ani, reînnoindu-și totodată pledoaria pentru alte asemenea priorități. Dar, marți seara, el s-a orientat asupra unor propuneri mai puțin ambițioase legate de vindecarea cancerului, de îmbunătățirea tratamentului vizând sănătatea mintală, de lupta împotriva dependenței de opium și de sprijinul acordat veteranilor.

El a evidențiat pericolele la adresa democrației din țară și din străinătate

La sfârșitul discursului, Biden a revenit la una dintre marile teme ale președinției sale, respectiv, la faptul că Statele Unite și lumea întreagă se află la un “punct de răscruce” din istoria lor, în joc fiind democrația, atât din țară, cât și din străinătate. Așa cum a mai făcut-o anterior, președintele a legat ‘Marea Minciună’ de pe vremea alegerilor din 2020 de războiul din Ucraina, care  amenință suveranitatea unei națiuni europene pentru prima oară într-o generație.

Dar, spre deosebire de fostul președinte George W. Bush, care, înaintea războiului din Irak, s-a folosit de discursul său din 2002 cu privire la Starea Uniunii ca să declare existența unei “axe a răului”, Biden le-a cerut americanilor să rămână optimiști și plini de speranțe pentru a-i încuraja astfel și pe susținătorii democrației din alte țări. Afirmând că „nu suntem spectatori la mersul istoriei”, președintele a spus că Statele Unite trebuie să riposteze în fața urii și a extremismului, el referindu-se astfel la atacul de pe Colina Capitoliului, din 6 ianuarie.

Președintele a vorbit despre economie punând accentul pe munca manuală

Biden s-a folosit de prima jumătate a discursului său pentru a vorbi despre ceea ce, în opinia sa, ar fi progresul economic al țării, inclusiv despre cifra-record de 12 milioane de locuri de muncă apărute în primii doi ani ai președinției sale. El a pomenit beneficiile economice – dintre care multe abia au început să apară – datorate legilor pe care el le-a parafat pentru investiții în infastructură, producție manufacturieră modernă și surse de energie cu poluare redusă, precum și despre reducerea prețurilor la medicamentele eliberate cu rețetă.

Dar președintele a zăbovit mai ales pe o serie de părți ale programului său despre care el afirmă că ar veni în ajutorul lucrătorilor manufacturieri, deseori prezenți în regiuni din țară mai înapoiate în privința schimbărilor intervenite în economia mondială. El a evidențiat niște cheltuieli care vor crea locuri de muncă plătite mai bine și care nu necesită studii liceale – o aluzie clară la marea majoritate a alegătorilor din state precum Pennsylvania și Michigan, care nu sunt absolvenți de liceu.

Consilierii au spus că, în discursul său, Biden va trebui să recunoască și continuele dificultăți resimțite de amercani în special în privința majorării prețurilor, dar el nu a fost de acord. Dar și-a consumat o bună parte din energie încercând să-i convingă pe lucrători de succesele economice înregistrate în vremea sa, el dorind să fie considerat drept un luptător care le apără interesele.

El s-a legat de republicani în privința securității sociale și a tratamentului medical

Biden i-a criticat regulat pe republicani pentru planurile unora dintre ei de a reduce cheeltuielile viitoare din sectorul asigurărilor sociale și din cel al tratamentului medical (Medicare). El a făcut din nou asta în discursul său, dar, de această dată, el i-a convins pe unuii congresmeni republicani să fie de acord cu el în privința acestor probleme.

Biden a început prin a ironiza planul senatorului Rock Scott, un republican din Florida, care ar sili Congresul să aprobe din nou programele existente, inclusiv pe cele legate de asigurările sociale și de Medicare, la fiecare cinci ani. „Unii republicani vor apusul Medicare și al Asigurărilor Sociale”, a spus el.

Republicanii din cameră au reacționat zgomotos la această caracterizare, dar Biden a ripostat: „Oricine se îndoiește de asta, să ia contact cu biroul meu. Am să vă dau un exemplar”.

Vociferările și obiecțiile republicanilor au devenit și ma zgomotoase. Biden a mers înainte și înapoi alături de criticii din mulțime. Apoi și-a proclamat (ironic) victoria. “Așadar, oameni buni, se pare că suntem cu toții de acord, asigurările sociale și Medicare au ieșit acum din cărți, nu-i așa? Foarte bine. Avem unanimitate“.

Biden a lansat un puternic apel în sprijinul unei mai mari responsabilități a poliției

Biden s-a opus întotdeauna apelurilor vizând reducerea fondurilor poliției, venite din partea aripii mai de stânga a partidului său, dar, marți seară, el a profitat de discurs ca să condamne moartea lui Tyre Nichols, omorât în bătaie de poliția din Memphis, lansând totodată un puternic apel în sprijinul unei răspunderi mai mari din partea poliției.

“Imaginați-vă că acel copil a murit în mâinile legi”, a spus Biden după ce a subliniat că mama și tatăl vitreg al lui Nichols, Row Vaughn și Rodney Wells, se află în loja Primei Doamne, el făcând ca asistența să ovaționeze în picioare. “Imaginați-vă că ar trebui să vă îngrijorați dacă fiul sau fiica dvs. vine acasă după ce s-a plimbat pe stradă, după ce s-au jucat în parc sau și-au condus pur și simplu mașina”.

Totuși, dat fiind obiceiul său instinctiv de a adopta o cale de mijloc, Biden a păstrat un echilibru între a pleda pentru o schimbare și a-și exprima sprijinul față de polițiștii care, a spus el, sunt niște “oameni buni, cu bun simț și onorabili”. El a pledat pentru sprijirea organelor legii prin noi resurse, pentru a îmbunătăți instruirea ofițerilor.

Atribuțiile președintelui sunt însă limitate în privința modului în care ar putea reforma departamentele poliției locale și statale. Dar el s-a confruntat cu tot mai multe presiuni din partea democraților și din partea celor care susțin reformarea sistemului de justiție penală și care pledează pentru legi care să-i sporească atribuțiile.

„Să ne angajăm ca spusele mamei lui Tyre să devină realitate”, a spus Biden. „Ceva bun trebuie să iasă din toate astea”.

sursa: RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News