Toate cele şase companii străine care şi-au manifestat interesul să participe la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cenavodă vor forma, împreună cu Nuclearelectrica, o societate mixtă pentru acest proiect.
Astfel, compania de stat a ajuns la un acord cu toate companiile selectate şi nu a respins niciun nume din rândul marilor multinaţionale care îşi doresc să participe cu investiţii la Cernavodă. Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), ArcelorMittal (România) şi RWE (Germania) sunt companiile care vor contribui la cheltuielile de 2,3 miliarde de euro pentru reactoarele 3 şi 4. Aceste companii vor fi şi beneficiarele electricităţii produse la Cernavodă.
Potrivit Nuclearelectrica, înregistrarea companiei de proiect se va face în luna mai, după ce acordul va fi avizat de conducerile fiecărei companii partenere.
Negocierile cu cele şase companii au început în decembrie 2007, iar timp de trei luni s-au purtat discuţii bilaterale şi în plen. Construirea unităţilor 3 şi 4 va începe în 2009 şi se va finaliza în 2015, contribuţia statului român (care deţine 88% din producătorul de energie Nuclearelectrica - n.r.) fiind evaluată la 250 de milioane de euro. Energia nucleară asigură acum 18% din consumul anual de energie la nivel naţional, prin cele două reactoare de 700 de MW de la Cernavodă. Unităţile 3 şi 4 vor dubla capacitatea de producţie a energiei nucleare.
ANALIZĂ „CAPITAL“
Energie mai scumpă din 2013
Reglementările Uniunii Europene privind schimbările climatice vor atrage după sine scumpirea energiei şi, implicit, a tuturor produselor româneşti, potrivit unei analize publicate în ediţia de astăzi a revistei „Capital“. Denumită şi „20/20/20“, iniţiativa Comisiei Europene ce se referă la angajamentul UE de a reduce emisiile de gaze va intra în vigoare din 2013. „Fiecare european va scoate din buzunar câte trei euro pe săptămână pentru combaterea schimbărilor climatice“, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. Sectorul care va resimţi din plin impactul va fi cel de producere a energiei, iar unii producători termo vor fi în situaţia de a le fi dublate costurile.