Director ANM: „Săptămâna viitoare se răcește”. Vezi unde ar putea ninge
- Ionu ţ Fantaziu
- 25 martie 2012, 10:29
Într-un interviu acordat EVZ, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a spus cum va fi vremea în următoarea perioadă, dacă vara va veni mai devreme anul acesta și dacă mai sunt pericole de inundații
Evenimentul Zilei: Au apărut informaţii că iarna şi-ar putea face prezenţa din nou până la sfârşitul lui martie. Cum va fi vremea în următoarea perioadă?
Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu: Martie, prima lună a primăverii, reprezintă perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald şi, de aceea, vremea poate avea un aspect schimbător, iar fenomenele de iarna îşi mai pot face apariţia, desigur nu la intensitatea din lunile precedente. Până în acest moment, luna martie a fost în acest an lipsită de precipitaţii importante cantitativ şi este destul de probabil ca această situaţie să se menţină până la sfârşitul lunii.
Temperaturile din ultimele zile au fost cu până la 10...12 grade mai ridicate decât mediile multianuale ale perioadei, astfel încât o răcire treptată, pe care o așteptăm săptămâna viitoare, nu ar face decât să coboare valorile termice spre normalul perioadei. Trecător, la munte, cel mai probabil în Carpații Orientali, vor mai fi condiții de ninsoare slabă.
Care vor fi temperaturile minime în următoarea perioadă? Va mai ninge?
În urmatoarea săptămână, valorile termice minime se vor situa, în general, între 1 și 8 grade, iar ninsorile, slabe, nu mai sunt posibile decât trecător, în zona montană.
Spuneaţi că în luna martie ar putea fi slabă în precipitaţii. Ce arată prognozele meteorologice pentru următoarele luni?
Estimarea sezonieră arată posibilitatea unui regim mediu al precipitațiilor apropiat de nomele climatologice, ceea ce înseamnă, pentru luna aprilie, cantități între 40 și 60 l/mp, iar în mai între 40 și 80 l/mp. Bineînțeles că pot apărea variații de la o regiune la alta, privitor la intensitatea și distribuția ploilor.
Cum va fi vremea pentru agricultură?
Pentru luna aprilie, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în majoritatea regiunilor agricole în condițiile în care, precipitațiile vor înregistra valori apropiate de normele climatologice, conform estimărilor sezoniere. Este foarte importantă însă, distribuția acestora pe parcursul lunii, în condițiile în care o valoare apropiată de media multianuală de 40-60 l/mp se poate înregistra într-o singură zi sau în mai multe zile.
Dacă precipitațiile se vor înregistra pe secvențe de scurtă durată (1, 2 sau 3 zile), putem vorbi și de areale cu deficit de umiditate în sol în estul, sud-estul, sudul și vestul țării, unde local la această dată se semnalează deficite moderate de apă. Luna aprilie coincide cu perioada însămânțărilor de primăvară, iar rezerva de apă reprezintă un factor important pentru înființarea semănăturilor în epoca optimă.
După ce a nins se vorbea despre posibile inundaţii. Să ne aşteptăm în următoarea perioadă la o creştere a apelor? Ce zone ar putea fi mai expuse?
Având în vedere faptul că, la acest moment stratul de zăpadă este prezent doar în zona montană, iar pentru următoarele două săptămâni se prognozează precipitații în general slabe cantitativ, estimăm că, în această perioadă nu sunt de așteptat inundații de mare amploare.
Ultimele zile au fost călduroase. Vine vara mai devreme?
Nu există semnale că ar urma o perioadă cu încălzire puternică, care să grăbească venirea verii. Sigur că nu putem exclude posibilitatea apariției unor intervale scurte cu vreme mai rece sau mai caldă, normale pentru anotimpul de trecere de la iarnă la vară.