Evenimentul Zilei > Actualitate > SĂPTĂMÂNA NEAGRĂ a piloţilor-acrobaţi. Doi dintre CEI MAI BUNI piloţi din lume S-AU PRĂBUŞIT | GALERIE FOTO
SĂPTĂMÂNA NEAGRĂ a piloţilor-acrobaţi. Doi dintre CEI MAI BUNI piloţi din lume S-AU PRĂBUŞIT | GALERIE FOTO

SĂPTĂMÂNA NEAGRĂ a piloţilor-acrobaţi. Doi dintre CEI MAI BUNI piloţi din lume S-AU PRĂBUŞIT | GALERIE FOTO

Cel mai bun pilot de acrobaţie din lume şi instructor al Lotului naţional de Acrobaţie, lituanianul Jurgis Kairys a scăpat, ca prin minune, cu viaţă, după ce avionul său s-a prăbuşit, miercuri, în Marea Egee. Motorul aeronavei sale de tip Suhoi Su-26 - un avion de acrobație cu un singur loc din fosta Uniune Sovietică – s-a oprit. El a fost salvat de un elicopter militar, după aproape trei ore de căutări. Cu doar trei zile înainte, un alt pilot celebru, Francesco Fornabaio, campion al Italiei, a murit, săptămâna trecută, în timpul unui spectacol aerian. El a participat la două ediţii ale show-ului de acrobaţie Aeromania, desfăşurate la Tuzla.

Considerat cel mai bun pilot de acrobaţie din lume, în ultimii zece ani, Jurgis Kairys, devenit cunoscut în România după ce a participat la airshowurile organizate la aeroportul internaţional Tuzla, dar şi ca instructor al Lotului Naţional de Acrobaţie,  a căzut, miercuri, 24 septembrie, în marea Egee, cu Suhoiul, transmit reprezentanţii Aeroportului Internaţional Tuzla.

Jurgis Kairys  mergea la un airshow, în Grecia. La un moment dat, motorul s-a oprit din cauza unei defecţiuni, aşa cum avea să se constate mai târziu. Cert este că pilotul a fost nevoit să sară cu paraşuta şi a fost salvat după două ore şi 40 de minute,  printr-o misiune SAR. Presa elenă a scris că, după ce avionul lituanianului a dispărut de pe radare, Paza de Coastă greacă a declanşat o operaţiune de salvare. Un elicopter Super Puma, care aparţie Armatei,  l-a scos din apa mării și l-a predat personalului medical local.

J. Kairys a spus că, atunci când a văzut pe mare pluta de salvare a înotat spre ea. “A fost ca în Titanic”, a declarat el. Până să ajungă la el echipajul de salvare, el s-a folosit de resturile avionului pentru ca reflexia soarelui să îi semnaleze locaţia. "Parcă vedeam dublu. Un echipaj a zburat prin zonă, iar când am făcut semn cu piesa, am fost văzut", a spus pilotul. Un conoscut de-al său a adăugat că, “în aşteptarea salvatorilor s-a făcut frig, iar mușchii au început să se contracte. Inițial, nu a fost grav, dar o oră mai târziu apa a devenit mai rece. A fost foarte dificil.".

Jurgis Kairys este considerat un maestru al acrobaţiei în Europa şi campion mondial de acrobaţie, multiplu câștigător al Campionatul Mondial. Jurgis Kairys  a făcut cele mai bune acrobații “fără  limite”, fiind stăpânul lumii între anii 1996 şi 2006.

Tragedia de la Veneția

Pilotul italian care a vizitat şi România, anul trecut, Francesco Fornabaio, a murit duminică, după ce s-a prăbuşit cu avionul sau în timpul unui show aerian.

Francesco evolua la manşa avionului Breitling Xtreme 3000 la mitingul Fly Venice, din Veneţia, transmite pilotmagazin.ro. La un moment dat, în timpul programului pe care îl avea de executat, el a pierdut controlul aparatului de zbor şi s-a prăbuşit în zona plajei San Nicolo. Din imaginile video postate pe internet se pare că avionul rămăsese fără comenzi, iar italianul încerca să il redreseze folosindu-se de motor. A fost inutil însă…

Tragedia a avut loc în faţa a peste cinci mii de spectatori, care asistau la show-ul aerian. Francesco Fornabaio era unul dintre cei mai bine titrati piloti de acrobatie la nivel mondial. El a participat şi la airshow-ul AEROMANIA 2013 pe plaja Mangalia și la aeroportul Tuzla.

Andrei Lucescu – comentatorul airshowurilor, a scris pe pagina sa  de Facebook RAS Aeroport Tuzla: „Am avut onoarea să îl avem printre noi, ca invitat, la două ediţii Aeromania, pe distinsul campion de acrobaţie aeriană italian, în vara anului 2010 şi anul trecut, în 2013. Din momentul În care a aterizat am ştiut că vom asista la un spectacol aerian de înaltă clasă, oferit de un maestru al sportului, şi că vom beneficia de o companie deosebită, caracterizată prin eleganţă, jovialitate şi nu în ultimul rând, profesionalism acumulat în decursul a mulţi ani de zbor şi competiţii. Alături de Francesco am avut surpriza să descoperim şi un avion neîntâlnit în ediţiile precedente, un Extra 300 cu aripa mediană (mid mounted wing), galben cu negru şi extrem de bine aspectat cu sponsorul Breitling, la fel ca şi combinezonul său de zbor. Un binom elegant şi charismatic, specific pentru un produs pur sânge italian“.

Andrei Lucescu a adăugat, în semn de omagiu pentru piloţii căzuţi:„Din păcate, Francesco Fornabaio trece în galeria celebrităţilor unui compendiu pe care, din păcate, trebuie să îl deschidem, cel al aşilor care ne-au încântat la Aeroportul Internaţional Tuzla ani de zile şi pe care întreaga lume îi cunoaşte, dar care, acum, nu se vor mai putea întoarce la viitoarele ediţii. Aceştia sunt: Mihai Dobre Tone, Renaud Ecalle şi Francesco Fornabaio. Zburaţi alături de îngeri şi apalauzele noastre continuă pentru voi, pentru clipele minunate şi nemuritoare oferite!!!“.

În memoria celebrului pilot, luni, 29 septembrie, va avea loc o ceremenie de adio pe aeroportul Bresso.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: