Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii

Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii Alimentele care nu trebuie consumate în Săptămâna Mare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cuprinsă între 29 aprilie și 4 mai, Săptămâna Mare este cea mai importantă perioadă a Postului Învierii Mântuitorului.

Alimentele interzise în Săptămâna Mare

În această perioadă există câteva alimente de post care sunt interzise. În principal este vorba despre alimente care sunt simboluri ale patimilor lui Iisus.

Creștinii se pregătesc cu evlavie pentru una dintre cele mai importante sărbători, respectând anumite restricții.

Majoritatea dintre acestea sunt legate de alimentație, însă având deja obișnuința postului, restricțiile nu reprezintă o povară prea mare pentru credincioși.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna Mare

Consumul unor alimente care simbolizează suferințele lui Iisus este interzis

Chiar dacă în mod normal sunt permise în timpul Postului Paștelui, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare, creștinii sunt sfătuiți să le evite.

Printre alimentele interzise în Săptămâna Mare se numără oțetul și urzicile, simboluri ale chinurilor prin care a trecut Iisus.

De asemenea, preoții îi îndeamnă pe credincioși să se abțină de la consumul de produse de origine animală.

Biserică, Paște

Cele 40 de zile de post, un prilej de purificare de păcate

Comparativ cu vremurile actuale, strămoșii noștri consumau alimente uscate, fructe și legume în postul Paștelui:

„În niciun caz nu era îngăduită consumarea alimentelor de proveniență animală: carne, lapte, brânză, ouă. Mai mult decât atât, viețuitorilor din mănăstiri li se recomanda să ajuneze, adică să nu consume niciun fel de mâncare până la ceasul al IX-lea din zi (aproximativ ora 15.00), cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, în care se putea consuma mâncare uscată.

Astăzi, deși varietatea alimentelor ne facilitează postul, oamenii poartă tot mai des amprenta timpurilor moderne și nu mai găsesc liniștea și emoţiile generate de apropierea marelui praznic al Paștilor. Ar trebui ca fiecare dintre noi să ne luam timp pentru a privi înapoi, spre înaintașii noștri, care s-au născut și au (supra)viețuit în jurul Bisericii”, potrivit Doxologia.

Credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare, în funcție de zi și de simbolistică. Spre exemplu, ziua de marți este cunoscută drept Marțea Seacă.