Săptămâna de muncă, redusă la patru zile. Cine sunt angajații care beneficiază de mai mult timp liber

Săptămâna de muncă, redusă la patru zile. Cine sunt angajații care beneficiază de mai mult timp liberSursa: Dreamstime.com

Este vorba despre un program-pilot, desfășurat în Marea Britanie, timp de șase luni, începând din 6 iunie 2022. Persoanele supuse experimentului vor primi același salariu ca înainte, dar vor lucra cu o zi în minus pe săptămână, potrivit presei internaționale.

Studiul britanicilor include 70 de companii, de la restaurante, la instituții financiare. Potrivit acestuia, salariații vor continua să primească același salariu ca înainte de experiment, dar vor lucra doar 80% din săptămâna obișnuită de lucru.

Organizația non-profit 4 Day Week Global este cea care conduce proiectul, în parteneriat cu think- thank-ul Autonomy și 4 Day Week UK Campaign, alături de oameni de știință de la Universitățile Oxford, Cambridge și Boston.

Un experiment menit să îmbunătățească starea mentală a angajaților britanici

Rațiunea pentru un astfel de experiment este legată de dorința angajatorilor de a se preocupa de sănătatea psihică și de bunăstarea salariaților lor, mai ales după perioada grea a pandemiei de Covid-19.

„Pandemia a făcut să ne gândim mult la muncă și la modul în care oamenii își organizează viața. Facem acest lucru pentru a îmbunătăți viața personalului nostru și pentru a face parte dintr-o schimbare progresivă în lume”, declară Sienna O’Rourke, reprezentant al Pressure Drop Brewing, o fabrică de bere din capitala Marii Britanii, participantă la proiect.

Studiul nu arată o tendință de scădere a nivelului de productivitate a participanților la experiment, dar se remarcă o evidentă schimbare în comportamentul angajaților, care raportează o creștere a stării de bine, în raport cu munca lor, spun organizatorii studiului.

Sarcinile, executate mai ușor și mai inteligent

Dat fiind faptul că pandemia a modificat maniera de lucru a multor angajați din întreaga lume, perspectivele unor schimbări de program nu par prea îndepărtate, oamenii fiind acum mult mai flexibili în ce privește desfășurarea muncii lor.

Săptămâna de lucru de patru zile începe să fie susținută și la nivelul Guvernelor spaniol și scoțian, iar cei din campania 4 Day Week promit că spre finele anului 2022 ar putea fi adoptate proiecte în acest sens și în aceste zone.

Directorul 4 Day Week Global, Joe O’Connor, spune că prin acest experiment, angajații au arătat, deja, că își pot exercita sarcinile „mai puțin și mai inteligent”, organizatorii având în vedere o analiză și asupra productivității, a chestiunii legate de egalitatea de gen, dar și a bunăstării angajaților, în general, conform Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News