Săptămâna de lucru de patru zile!? Propunerea premierului revoluționează economia

Săptămâna de lucru de patru zile!? Propunerea premierului revoluționează economia

Primul ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a sugerat angajatorilor să ia în considerare o săptămână de lucru de patru zile și alte opțiuni de lucru flexibile ca o modalitate de a stimula turismul și de a ajuta angajații să abordeze problemele persistente de echilibru între muncă și viață.

Ardern a spus că oamenii au sugerat totul, de la săptămâna de muncă mai scurtă la mai multe sărbători publice, ca mijloc de stimulare a economiei și de încurajare a turismului intern, în timp ce granițele rămân închise străinilor

Comentariile informale ale primului ministru i-au încântat pe neozeelandezii, mulți dintre ei punând la îndoială dacă viața va reveni la normal cu problemele sale asociate. Vorbind de la Rotorua, unul dintre hub-urile turistice ale țării, Ardern a spus că mulți neoelandezi au spus că vor călători mai mult în interior dacă au mai multă flexibilitate în viața lor profesională.

Piața turistică a țării a luat o scădere masivă după pandemie, toate granițele rămânând închise resortisanților străini iar mulți neoelandezi având reduceri de salariu sau strâng cureaua în caz de concedieri.

„Aud multe persoane care sugerează că ar trebui să avem o săptămână de muncă de patru zile. În cele din urmă, aceasta se află într-adevăr între angajatori și angajați. Dar, așa cum am spus, am aflat doar atât de multe despre Covid și despre flexibilitatea oamenilor care lucrează de acasă, productivitatea care poate fi scoasă din asta ”, a spus Ardern.

„ Oamenii să se gândească la asta dacă sunteți angajator și în situația de a face acest lucru. Să te gândești dacă ar fi ceva care ar funcționa pentru locul tău de muncă, deoarece cu siguranță ar ajuta turismul din toată țara”, a mai spus Arden

Andrew Barnes care este fondatorul Perpetual Guardian, are o afacere de peste 200 de persoane a tranziționat la o săptămână de muncă de patru zile în 2018.

Barnes a constatat că schimbarea i-a făcut pe angajații săi mai fericiți și mai productivi și a spus că regimul are beneficii și pentru sănătatea mentală și fizică, mediul înconjurător, viața familială și socială și schimbările climatice.

„Noua Zeelandă ar putea merge cu siguranță la o săptămână de patru zile după Covid și, de fapt, ar fi o strategie de reconstruire a economiei și, în special, a pieței turismului afectat, întrucât pivotează către un accent intern”, a spus Barnes.

„Trebuie să păstrăm toate beneficiile de productivitate pe care le-a adus munca de acasă, inclusiv un aer mai curat și o lipsă de blocaj de grilă pierdut de productivitate din navetă, ajutând întreprinderile să rămână la linie. Trebuie să fim îndrăzneți cu modelul nostru. Aceasta este o oportunitate pentru o resetare masivă. ”, a mai spus Barnes. „Kindness Institute a raportat un nivel de 25% în utilizarea serviciilor sale în timpul blocării, așa că trebuie să înțelegem că trebuie să se concentreze asupra sănătății mintale. Săptămâna de 4 zile este un instrument pentru a proteja sănătatea lucrătorilor în toate privințele, făcând acest model cu atât mai relevant pentru noua lume în care ne regăsim”, a mai spus Barnes.

Zeci de mii de neoelandezi au fost concediați în perioada de blocare, compania de construcții Fletchers anunțând astăzi 1000 de disponibilizări.

Economia este de așteptat să se contracte cu până la 8% în acest an, a declarat FMI, în timp ce cifrele șomajului ar putea depăși 15% și ar ajunge până la 30%, potrivit theguardian.com

Ne puteți urmări și pe Google News