Evenimentul Zilei > Justitie > Şocant: 75 la sută dintre românii dispăruţi sunt copii
Şocant: 75 la sută dintre românii dispăruţi sunt copii

Şocant: 75 la sută dintre românii dispăruţi sunt copii

Bilanţ sumbru al activităţii de săptămâna trecută a Poliţiei Române: din cele peste 100 de persoane dispărute de la domiciliu şi găsite de oamenii legii, aproape trei sferturi sunt copii. De asemenea, în aceeaşi perioadă de timp au fost prinşi 168 de urmăriţi naţional şi internaţional, printre aceştia fiind şi un cetăţean francez.

Practic, în perioada 19 – 25 septembrie a.c., în urma activităţilor de căutare şi identificare, poliţiştii de investigaţii criminale au depistat 108 persoane semnalate ca dispărute, dintre care 74 sunt minori. De asemenea, în aceeaşi perioadă, poliţiştii au depistat 168 de urmăriţi în toată ţara. Dintre aceştia, 55 aveau mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, cinci aveau emise mandate de arestare preventivă de către autorităţile române iar patru  aveau emise pe numele lor mandate europene de arestare. Totodată, a fost prins şi un evadat evadat.
În urma colaborării cu autorităţile altor state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol şi Biroul Sirene, s-a reuşit localizarea şi arestarea pe teritoriul altor state a 26 de persoane urmărite de autorităţile române.

Adieu Bucarest

Printre cei depistaţi şi încarceraţi de autorităţi se numără un bărbat de 41 de ani, cetăţean francez cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, urmărit de autorităţile franceze care îl căutau din 5 august, anul acesta. În baza unui mandat european de arestare, el a fost depistat la 22 septembrie, în Bucureşti de către poliţiştii din cadrul Drecţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri şi încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei.
De asemenea un băcăuan de 43 de ani, urmărit din 19 septembrie, care se sustrăgea executării unei pedepse de şapte ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane, a fost depistat la 21 septembrie, de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Bacău şi încarcerat în arestul Penitenciarul Bacău.
Printre cei prinşi se numără şi un tânăr de 27 de ani, din comuna Lipovăţ, judeţul Vaslui, urmărit din 12 septembrie, care se sustrăgea executării unei pedepse de 1,6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă. El a fost depistat de poliţişti ai  Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Vaslui, la data de  21 septembrie şi încarcerat în Penitenciarul Vaslui.

Micuţii, găsiţi la doi paşi de casă
O bună parte dintre micuţii daţi dispăruţi de părinţi au fost depistaţi aproape de casă. Printre ei, un băieţel de 11 ani, din municipiul Brăila, judeţul Brăila, care la data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 15.00 a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit. El a fost găsit pe data de 21 septembrie, de către poliţişti din cadrul S.I.C.-I.P.J. Brăila, chiar pe raza localităţii de domiciliu.
La fel s-a întâmplat şi cu un băieţel de 11 ani, din municipiul Satu-Mare, judeţul Satu-Mare, care, la data de 18 septembrie, a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit. Pe  20 septembrie a fost găsit de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Satu Mare, tot în oraşul în care locuia.
O fetiţă de 12 ani, din oraşul Rovinari, judeţul Gorj, a fost găsită, după două zile, în Târgu-Jiu. Ea please de la şcoală pe data de 23 septembrie şi nu a mai ajuns acasă. A fost găsită pe  25 septembrie de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Gorj.
Minorii depistaţi săptămâna trecută au fost încredinţaţi familiilor sau internaţi în centre pentru minori. Oamenii legii au constatat că nu au fost victime ale vreunei infracţiuni.
Peste 3000 de minori dispăruţi într-un an

Statisticile Poliţiei Române arată că, numai într-un an de zile, aprilie 2009 – aprilie 2010, au dispărut 3286 de copii. Din datele  existente la nivelul naţional, în circa 95% dintre sesizările privind dispariţia unui copil este vorba de plecări voluntare ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de plasament, pe o perioada nedeterminată, în unele cazuri fiind vorba despre plecări repetate.
Restul cazurilor vizează dispariţiile nevoluntare, accidentale (rătăcire la joacă sau la plimbare, accidente auto, înec etc.) şi dispariţiile în circumstanţe alarmante (copiii pot fi victima unei infracţiuni). Din totalul copiilor dispăruţi şi identificaţi în acea perioadă, 1.989 au fost fete şi 1.297 băieţi. Numărul cel mai mare al minorilor dispăruţi – 1369 de cazuri – s-a înregistrat în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.

Telefonul copiilor dispăruţi

La 15 februarie 2007, Comisia Europeană a adoptat o decizie care impune ţărilor UE obligaţia de a rezerva numărul 116000 pentru linii de urgenţă privind copiii. Comisia a îndemnat în mod repetat statele membre să pună acest număr în functiune cât mai curand posibil (IP/08/1129). Aceste linii de urgenţă sunt în prezent operaţionale în 11 state membre (Belgia, Danemarca, Grecia, Franţa