Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ameninţă Republica Moldova că va rămâne fără resurse energetice pentru că se distanţează de spaţiul ex-sovietic.
Şantaj energetic. Vladimir Putin a ameninţat din nou Chişinăul că va rămâne fără de resurse energetice.
Motivul este că orientarea pro-europeană a guvernării Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă de la sfârşit de an a liderului rus.
Şantaj energetic de la Putin
Dacă autoritățile moldovenești nu doresc să participe la integrarea în spațiul post-sovietic, „atunci așa să fie”, a transmis președintele Rusiei, Vladimir Putin, în conferința sa anuală.
Potrivit lui, Moldova „a fost cea mai săracă țară din Europa”. Iar acum acest loc de „onoare” a fost luat de Ucraina.
Președintele Vladimir Putin a declarat că dacă Moldova vrea să se debaraseze de energia rusească mai ieftină, aceasta este alegerea sa.
„Dacă cea mai săracă țară din Europa, care primește energie de la noi la prețuri mici, vrea să urmeze exemplul Germaniei, care primește acum energie cu 30% mai scumpă din Statele Unite decât din Rusia, mergeți mai departe", a spus președintele rus.
Gazele naturale, principala armă a lui Putin pentru Moldova
Actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău a preluat conducerea țării aproape de sfârșitul anului 2021. Fosta guvernare pro-rusă a lăsat țara fără rezerve de gaz, fără păcură și fără un contract cu „Gazprom”.
Ceea ce a vulnerabilizat noul Guvern la negocierile cu concernul rus. „Gazprom” a refuzat până în ultimul moment să semneze un contract cu Republica Moldova. Condiționând semnarea documentului prin asumarea de către autoritățile moldovene a datoriei inexistente de 709 milioane de dolari.
„Au vrut să ne înșele. Ne-au lăsat fără gaze naturale. Se apropia iarna. „Hai să semnăm rapid că veți plăti 800 de milioane de dolari în patru ani și veți avea gaze”. Am spus că nu putem semna, pentru că erau foarte mulți bani. Ni s-a spus: „Nu veți avea gaz!”. Au trișat! Nu a fost frumos din partea lor”, a dezvăluit Maia Sandu.
Şantaj energetic. Cum îl evită Chişinăul
Din cauza șantajului energetic rusesc și a bombardamentelor armatei lui Putin asupra regiunii Odesa, Moldova a trebuit să facă față, în toiul iernii, celei mai cumplite crize energetice din istoria țării.
UE a ajutat cu bani, iar România – cu resurse energetice. În acelaşi timp, Chişinăul încearcă să scape treptat de acest şantaj energetic.
Republica Moldova și România au semnat, la 11 decembrie 2023, prin intermediul miniștrilor Energiei de pe ambele maluri ale Prutului, Victor Parlicov şi Sebastian Burduja, un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.
„Acest Memorandum consfințește cooperarea noastră foarte intensă de până acum. Sunt recunoscător României pentru sprijinul necondiționat. România fiind principalul nostru partener și avocat al integrării în Uniunea Europeană.
Memorandumul va contribui la atingerea obiectivului nostru de a deveni parte a pieței de energie europeană încă înainte de a deveni țară membră a UE”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov.